Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schaatstempel Thialf maakt zich op voor tweede NK Clubs

Gepubliceerd vrijdag 27 september 2019

Op zaterdag 5 oktober is schaatstempel Thialf in Heerenveen voor de tweede maal het decor voor het Nederlands Kampioenschap voor Clubs. Grote vraag vooraf: is de STV Lekstreek, met wereldkampioen Patrick Roest als boegbeeld, sterk genoeg om zijn titel met succes te verdedigen?

Bij dit NK strijden gevestigde schaatsprofs, enthousiaste amateurs, aanstormende jeugd en afbouwende masters zij aan zij om de nationale titel. Wie mag zich het komend jaar de Beste Schaatsclub van Nederland noemen? STV Lekstreek draagt die titel in elk geval met grote trots.

Het evenement, bedacht door oud-topschaatser Sicco Janmaat, vond vorig jaar voor de eerste keer plaats. “De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub”, zegt Janmaat. “Maar slechts weinigen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst eigenlijk lid is. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans.”

Zij aan zij
Bij het NK voor Clubs strijden die bekende toppers zij aan zij met jeugdleden en masters van hun eigen vereniging. De resultaten die zij op deze dag boeken worden bij elkaar opgeteld. De club die aan het eind van de dag de beste score heeft, verdient de titel. Vorig jaar werd het kampioenschap pas in de laatste rit beslist, een rechtstreeks duel op de 3000 meter tussen Patrick Roest (STC Lekstreek uit de Krimpenerwaard) en Sven Kramer (HCH uit Heerenveen).

De onderlinge strijd moet verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet het NK helpen om meer schaatsende jongeren te prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. “Voor een junior is het een geweldige ervaring om samen met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel”, aldus Janmaat.

Ook bij deze tweede editie zullen weer diverse schaatstoppers aan de start verschijnen in Thialf. Enkele grote namen die reeds hun deelname hebben toegezegd: Patrick Roest, Ireen Wüst, Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Carlijn Achtereekte, Chris Huizinga en Lotte van Beek.

Top-14
Voor het NK zijn de veertien beste schaatsclubs uit Nederland uitgenodigd. Die rangschikking is gebaseerd op de tijden die hun leden het afgelopen seizoen op Nederlands ijs hebben laten noteren.

Voor elke afstand op dit NK vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden naast die afstanden ook een 3000 meter. Aan het einde van de dag is de club met het beste totaalresultaat de winnaar.

De KNSB heeft de intentie uitgesproken om van het NK Clubs een jaarlijks evenement te maken, dus staat dit (officieuze) NK Clubs voor de tweede maal in de kalender. “Ieder initiatief dat de breedte- en topsport in het schaatsen bij elkaar brengt ondersteunen wij. We kijken uit naar de resultaten van dit evenement en werken samen met de initiatiefnemers aan een duurzame invulling”, aldus technisch directeur Remy de Wit.

 

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?