Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ruim driekwart sportclubs tevreden over aantal vrijwilligers

Gepubliceerd donderdag 10 oktober 2019

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor elke sportclub. In Nederland doet ruim een op de vijf mensen aan vrijwilligerswerk. En vaak zijn zij actief in de sportwereld. Ruim driekwart van de sportverenigingen in Nederland zegt over voldoende vrijwilligers te beschikken. Dit blijkt uit het Websheet ‘Sportverenigingen in Nederland’, waarin de ontwikkelingen van de sportverenigingen vanaf het jaar 2000 op verschillende thema’s in beeld zijn gebracht.

Hoewel sportverenigingen in de mate van voldoende vrijwilligers niet veel verschillen, zijn grotere verenigingen (> 100 leden) wel vaker op zoek naar vrijwilligers dan kleine verenigingen. Driekwart van de grotere clubs is continu op zoek naar vrijwilligers, bij de kleine verenigingen is dat veertig procent. De helft van de verenigingen in Nederland wordt volledig gerund door vrijwilligers. Een derde heeft betaalde werknemers in dienst.

Op zoek

Toch blijkt dat tachtig procent van de sportverenigingen in Nederland naar eigen zeggen over voldoende vrijwilligers beschikt. Desondanks is de helft van de sportverenigingen op zoek naar nieuwe krachten. Dit beeld is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd. In vergelijking met andere sporten hebben zaalsporten (o.a. judo, basketbal, gymnastiek) vaker een vrijwilligerstekort.

Veel verenigingen vinden het tekort aan of het vinden van geschikte vrijwilligers een grote zorg. Bijna negen op de tien verenigingsbestuurders (88%) vindt dat alle leden vrijwilliger kunnen zijn, ongeacht hun kwalificaties. Het grootste deel van de vrijwilligers houdt zich bezig met het organiseren of begeleiden van activiteiten, gevolgd door het geven van training of scholing.

Kansen

De belangrijkste redenen om vrijwilligerswerk bij een sportclub te doen zijn ‘het leuk vinden om te doen’ en het ‘fijn vinden om iets voor een ander te doen’. Terwijl ook steeds meer vrijwilligers van jongere leeftijd kansen zien in het opdoen van ervaring en netwerk.

De regio Zuidwest-Friesland (21%) telt de meeste vrijwilligers en Zuid-Limburg de minste (9%). In Maastricht, Rotterdam en Amsterdam doen minder dan 1 op de 10 inwoners vrijwilligerswerk voor sportverenigingen. In Zaanstad, Den Bosch en Haarlemmermeer is dat 1 op de 7.

In ons Kenniscentrum vind je tips en informatie over het werven en binden van vrijwilligers.

Meer weten? Klik hier voor het Websheet Sportverenigingen in Nederland waarin de ontwikkelingen van de sportverenigingen vanaf het jaar 2000 op verschillende thema’s in beeld zijn gebracht. 

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?