Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

RTC Zuidwest zesde regionale talentencentrum

Gepubliceerd zaterdag 12 november 2016

DEN HAAG – Met de toekenning van de RTC-status door de KNSB is er nu ook in Zuid-Holland – met als basis De Uithof – een Regionaal Talentencentrum. RTC Zuidwest is de voortzetting van de langebaan- en inline-selecties en per april 2017 van de shorttrack-selectie die nu nog onder RTC Dordrecht valt. 

Hoofdtrainer Arnold van der Poel: “Met de komst van RTC Zuidwest creëren we een topsportklimaat voor het schaatsen. De beste worden in Nederland, daar gaan onze selecties voor.”

RTC Zuidwest staat voor de talentontwikkeling van het schaatsen en skaten in de regio Zuidwest en werkt daarvoor intensief samen met het Gewest Zuid-Holland, Dordt Sport voor shorttrack, RTO Metropool, Den Haag Topsport en scholen in de regio, waardoor niet alleen de sporttechnische, maar ook de secundaire voorzieningen zo optimaal mogelijk zijn.

RTC Zuidwest integreert de ontwikkeling van schaatstalenten langebaan, shorttrack en inline-skaten door coördinatie op af te nemen voorzieningen en de onderlinge samenwerking tussen trainers (ook over de verschillende disciplines) te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van gezamenlijke trainingen en trainingskampen, het afstemmen van programma’s van rijders die disciplines combineren en gezamenlijk fondsen te werven voor alle activiteiten.

RTC Zuidwest heeft een naam hoog te houden als je ziet hoeveel schaatstalenten op De Uithof zijn opgeleid. Van Ria Visser tot Ben van der Burg, van Bart Veldkamp tot Leo Visser, Menno Boelsma zowel succesvol als sprinter als shorttracker, meer recent Diane Valkenburg, Hein Otterspeer, Kjeld Nuis en in het shorttrack Freek van der Wart, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven.

Hans van Oosten, voorzitter RTC Zuidwest: “Ik ben verheugd dat RTC Zuidwest is opgericht. Bij het gewest Zuid-Holland bestaat veel kennis en expertise op schaatsgebied, zowel trainingstechnisch als organisatorisch. Dat alles wordt nu gebundeld en ingebracht in deze nieuwe samenwerking onder de vlag van het RTC Zuidwest. Heel veel mensen hebben hieraan bijgedragen, in het verleden met inzet bij het gewest en nu bij het RTC. Dat heeft vroeger veel toppers opgeleverd en ik ben overtuigd dat RTC Zuidwest ook nu veel talenten tot wasdom zal brengen.”

Arie Koops, technisch directeur KNSB: “Prachtig dat we nu ook in Zuid-Holland een RTC hebben. Dit betekent dat met RTC Zuidwest erbij inmiddels zes fulltime langebaan-, drie fulltime shorttrack- en drie inline-skateprogramma’s draaien, terwijl er daarnaast inmiddels ook twee VTO’s (Vereniging voor Talentontwikkeling Kunstrijden) operatief zijn. Verspreid over het land creëren we daarmee een enorme talentenpool.”

Over de regionale talentencentra

Tot en met het seizoen 2014-2015 stroomde een kleine groep talenten via Jong Oranje door naar merkenteams. Sinds 2014 trainen talenten in de regionale talentencentra dagelijks dicht bij huis volgens een uniform sportief programma onder leiding van talentcoaches. De KNSB heeft sporttechnische regie om zodoende optimale kwaliteit te waarborgen.

Na een succesvolle pilot in Dordrecht in 2014 zijn inmiddels RTC Noord, RTC Noordwest, RTC Oost, RTC Midden en RTC Zuid gerealiseerd met programma’s in langebaan, shorttrack en inline-skaten. Met de verstrekking van de officiële accreditatie vandaag is daar RTC Zuidwest bijgekomen.

Voor meer informatie zie factsheet en infographic regionale talentencentra

Foto: ondertekening overeenkomst 12 november op De Uithof te Den Haag. Fotograaf: Stephan Tellier

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?