Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

RTC Midden vierde Regionale Talentencentrum voor de schaats- en skatesport

Gepubliceerd woensdag 18 mei 2016

RTC Midden, met als hoofdlocatie Sports & Businesscampus De Vechtsebanen in Utrecht, is het vierde Regionale Talentencentrum. RTC Midden leidt talenten op in de disciplines langebaan en shorttrack en de ambitie is om vanaf 2017 de discipline inline-skaten toe te voegen. Het RTC wordt omarmd door vele partners uit de regio. Ook zijn de voorbereidingen gestart om het inline-skaten spoedig operationeel te hebben. De KNSB bekrachtigde dinsdagmiddag 17 mei de samenwerkingsovereenkomst met de verstrekking van de officiële accreditatie.

Tot 2014-2015 stroomde een kleine groep talenten via Jong Oranje door naar merkenteams. Sinds 2014 trainen talenten via regionale talentencentra dagelijks dicht bij huis volgens een uniform sportief programma met fulltime topcoaches. Zo krijgen meer talenten een betere en langere opleiding dan in het oorspronkelijke Jong Oranje, en haken relatief minder talenten af. De KNSB heeft sporttechnisch een regierol, denk bijvoorbeeld aan het selectiebeleid. Na een succesvolle pilot in Dordrecht in 2014 zijn RTC Noord, RTC Noord-West, RTC Oost en nu ook RTC Midden gerealiseerd met programma’s in langebaan, shorttrack en inline-skaten.

Topcoaches

RTC Midden gaat zich in eerste instantie richten op shorttrack en langebaan, maar de voorbereidingen voor de discipline inline-skaten zijn ook opgestart. Topcoach Wilma Boomstra is aangetrokken voor het fulltime shorttrackprogramma dat inmiddels is gestart. Boomstra werkte jarenlang in de VS met grote namen als wereldrecordhouder en Olympische medaillewinnaar JR Celski. Oud topshorttracker en wereldkampioen aflossing Niels Kerstholt assisteert Boomstra. Voormalig Olympisch kampioen Stefano Donagrandi is aangesteld als fulltime trainer/coach voor de discipline langebaan. Donagrandi was hiervoor verbonden aan het nationale team van Italië en Team Corendon.

Spetterende start

RTC Midden kende een spetterende start. Naast Nederlandse talenten, sluiten namelijk af en toe ook diverse buitenlandse toppers aan, waaronder de Amerikaanse shorttracker JR Celski: ”Ik ben bij Wilma begonnen. Haar filosofie, haar inzet en trainingsstijl hebben mijn succes mogelijk gemaakt. Daarom ben ik naar haar teruggekomen en train ik twee maanden mee”, aldus de wereldrecordhouder op de 500 meter.”

Eelco van der Werf, voorzitter RTC Midden: De komst van het RTC Midden maakt veel enthousiasme en initiatieven los in de regio, zowel bij de ijsbaan, gemeente, scholen als betrokken organisaties, maar niet in de laatste plaats bij de schaatsers zelf, de trainers, verenigingen en vrijwilligers. Zo stelt Sports & Businesscampus De Vechtsebanen alle ijs- en overige faciliteiten ter beschikking en is er zomerijs voor de shorttrackselectie. Daarnaast ondersteunt de Gemeente Utrecht met Vereniging Sport Utrecht het RTC op diverse manieren zoals logistieke hulp en extra faciliteiten voor krachttraining. Samen met deze partijen, de topcoaches en de KNSB willen we de meest ideale omstandigheden neerzetten voor talenten om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.”

Arie Koops, directeur sport KNSB: “Het is geweldig om te zien hoe vele partners de RTC’s omarmen en extra financiën, middelen en diensten bieden die bijdragen aan de opleiding van talenten. Met RTC Midden erbij hebben we vier fulltime langebaan- en drie fulltime shorttrackprogramma’s draaien, waar op dit moment in totaal zo’n tachtig talenten dagelijks trainen. RTC’s hebben diverse methoden om talenten uit te dagen op hun niveau, bijvoorbeeld door variatie in de trainingsgroep in leeftijd en niveau, samen trainen met talenten uit andere disciplines en meetrainers uit het buitenland, zoals Wilma Boomstra doet. Er is toch niets mooier dan dat je als talent met kampioenen als JR Celski kan trainen.”

Michael van de Kuit, eigenaar van de Nedstede Group“Nedstede richt zich op het duurzaam ontwikkelen van vastgoedconcepten met als oogmerk: de ruimte creëren voor ondernemers om uit te blinken en boven de massa uit te stijgen. De ontwikkeling van Sports & Businesscampus De Vechtsebanen is daar een voorbeeld van. Dat wij nu een belangrijke bijdrage kunnen leveren om sporters en hun trainers ook die ruimte te geven om uit blinken is een logische stap die wij met groot plezier zetten.

Op de foto op ijsbaan De Vechtsebanen op de achterste rij in het midden de vier personen die het contract hebben getekend, samen met programmamanager Emiel Klein en  de shorttrackers die op het ijs van De Vechtsebanen al aan het trainen zijn. De vier (v.l.n.r.): Theo Fledderus (algemeen directeur KNSB), Tolinda de Vries (secretaris RTC Midden, met contract in haar handen), Arie Koops (directeur sport KNSB) en Eelco van der Werf (voorzitter RTC Midden). Daarnaast Emiel Kluin, programmamanager RTC’s

Zie verder factsheet Regionale Taentencentra en NOS Sport filmpje RTC Midden shorttrack: http://nos.nl/artikel/2104500-boomstra-moet-nieuwe-generatie-shorttrackers-helpen.html

Meer nieuws

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

Inlineskatekalender bekend!

ISU WK Shorttrack is bewijs van enorme groei die deze discipline doormaakt

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?