Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Oud-schaatscracks als Schoverlingen naar Thialf

Gepubliceerd maandag 30 september 2019

Titels, records en huldigingen volgen elkaar in een rap tempo op voor de huidige schaatstoppers. Vroeger was dat niet anders. Maar waar zijn die sportfiguren van toen gebleven? De onlangs opgerichte vereniging De Schoverlingen, onder voorzitterschap van Hilbert van der Duim, probeert daar een antwoord op te geven.

De tweevoudig wereldkampioen wil dat meer oud-schaatsers sportwedstrijden in Thialf gaan bezoeken. ,,Verder willen we als bestuur leuke bijeenkomsten organiseren om zo op een sportieve manier met elkaar verbonden te blijven’’, zegt Van der Duim.

Ondersteuning
De vereniging De Schoverlingen wordt ondersteund door schaatsbond KNSB, ijsstadion Thialf en sportmarketingbureau House of Sports. Hilbert van der Duim: ,,Voor ons zijn die drie partijen heel belangrijk. Samen zijn we sterker. Het is ook de bedoeling dat we zo veel mogelijk leden gaan werven. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

De afgelopen weken zijn enkele honderden oud-schaatsers, afkomstig uit alle disciplines, per e-mail benaderd om lid te worden van De Schoverlingen. Het gaat niet alleen om de kampioenen, maar ook om al die andere (sub)toppers uit de schaatssport. De eerste mailing heeft al een aardige respons opgeleverd, met de aanmelding van zo’n vijftig leden.

“Het lidmaatschap kost slechts 25 euro per jaar en biedt veel voordelen”, zegt Van der Duim. “Met De Schoverlingen-kaart heb je voorrang bij de aankoop van tickets voor grote schaatstoernooien in Thialf. We krijgen trouwens in het Thialf-stadion een vaste horecaruimte. Dat is niet onbelangrijk, want gezelligheid hoort bij het schaatsen.’’

NK Clubs
Het eerste evenement waar De Schoverlingen aanwezig zijn, is het NK voor Clubs op 5 oktober. Bij dit officieuze kampioenschap strijden profs en amateurs in Thialf samen voor de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’. ,,Het ziet er naar uit dat we daar met een aardige  groep oud-schaatsers aanwezig zullen zijn’’, aldus Van der Duim. “Maar hoe meer mensen zich nog aanmelden, des te beter.”

De naam van de alumni-club is een duidelijke knipoog naar het (verre) verleden. Schoverlingen zijn de middeleeuwse benaming voor de ijzers die mensen indertijd onderbonden om zich op het ijs voort te bewegen. Wel beschouwd zijn het de voorlopers van de huidige (klap)schaatsen.

De Schoverlingen, intussen officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zijn te bereiken via [email protected]. Het volledige bestuur bestaat uit: Hilbert van der Duim (voorzitter), Margriet de Schutter (secretaris), Thijsje Oenema (penningmeester), Harm van der Pal, Jos Valentijn, Petra Grimbergen, Annamarie Thomas, Yvonne van Gennip en Margot Boer.

Foto: Bij de KPN NK Afstanden 2014 kwamen oud-schaatsers in Thialf bijeen voor een reünie. De Schoverlingen is onder meer opgericht om vaker samen naar het schaatsen te gaan kijken.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?