Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Organiseer sportaanbod met de Toolkit Sportzomer

Gepubliceerd vrijdag 4 augustus 2017

Vorig jaar introduceerde NOC*NSF de toolkit Sportzomer als pilot. Dat bleek een goed idee. Gemeenten, clubs en andere sportorganisaties konden wel uit de voeten met een document met allerhande tips om zo goed mogelijk gebruik te maken van de grote sportevenementen en de daaruit voortkomende exposure voor sport. De toolkit was voor herhaling vatbaar en dus is er een nieuwe, verbeterde editie voor 2017.

In veel sporten, waaronder het schaatsen, is het seizoen in het voorjaar wel zo’n beetje ten einde, terwijl juist de zomer zo veel mogelijkheden biedt om sport te promoten en mensen in beweging te krijgen. In de toolkit staan mooie praktijkvoorbeelden van gemeenten en verenigingen die in het verleden in de zomer al zeer succesvolle activiteiten organiseerden. Je kunt daar natuurlijk direct inspiratie uit halen, maar als je er zelf een ware sportzomer van wilt maken, is het ook van belang grondig en goed voorbereid te werk te gaan.

Goede voorbereiding

Begin bijvoorbeeld met het aanstellen van een speciale sportzomercommissie, die de verantwoordelijkheid neemt om zomerse activiteiten te organiseren. En door samenwerking tussen clubs, gemeenten en andere sportorganisaties kun je de beste resultaten boeken. Volgens het principe van de open club kan de sportvereniging een rol spelen bij activiteiten die niet alleen goed zijn voor promotie van de sport en de club, maar bijvoorbeeld ook een hele stad de nodige exposure geeft. En met deze vorm van samenwerking is het ook heel goed mogelijk om maatschappelijk waardevolle activiteiten te ontplooien zoals een sport voor mensen met een kleine beurs of voor mensen in achterstandswijken.

Gebruik de grote evenementen

De toolkit geeft ook heldere tips om aan te sluiten bij de grote sportevenementen van deze zomer zoals de WK atletiek of het WK inline-skaten. Hoe mooi is het om op de club je eigen toernooi of activiteit te organiseren en na afloop samen de absolute top op tv in actie te zien? En vergeet natuurlijk niet dat er in september voor alle schaatsclubs grote kansen liggen tijdens de Nationale Sportweek en de in dezelfde periode georganiseerde Albert Heijn Sportactie.

Sport voor volwassenen!

Een nieuw, maar zeker niet onbelangrijk element in de toolkit van dit jaar, is aandacht voor sport voor volwassenen. Immers, maar liefst 77,3 procent van de Nederlandse bevolking is 20-plus en in 2040 is maar liefst 43 procent van de Nederlanders boven de 50 jaar. Bovendien heeft de groep jong-volwassenen (24-44 jaar) veel potentie voor sportaanbieders. Maar liefst 44 procent van deze groep sport momenteel niet, maar zou dat wel graag willen.

Kortom; voldoende aanbod voor volwassenen loont! Een sociale, gezellige sfeer op de club, het is typisch iets wat sportende volwassenen hoog op de prioriteitenlijst hebben. En ook fitheid en gezondheid en beperking van blessures spelen een belangrijke rol. Gebruik de toolkit en lees wat jouw club kan doen om zo veel mogelijk volwassenen aan het sporten te krijgen.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?