Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

NK clubs zorgt voor clubbinding bij deelnemende verenigingen

Gepubliceerd donderdag 3 oktober 2019

Na een succesvolle eerste editie staat op zaterdag 5 oktober alweer de tweede editie van het officieuze NK Clubs op het programma. Voor de clubs is de wedstrijd meer dan alleen een strijd om de titel; het toernooi is een mooie manier om de clubbinding te vergroten.

Zowel professionals als amateurs van de veertien beste clubs strijden in Thialf om de tweede nationale titel. Het evenement, dat vorig jaar door Sicco Janmaat in het leven is geroepen, moet verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Daarnaast moet het NK Clubs het ‘clubliefdegevoel’ weer terugbrengen, vindt Janmaat. “Clubliefde moet weer een begrip worden in de schaatswereld.”

Bij clubs als STG Solid Aqua en IJsclub Tilburg wordt het initiatief van de oud-schaatser serieus aangepakt. Toen de datum voor de tweede editie bekend werd gemaakt, werden de leden van deze clubs meteen ingelicht dat ze deze datum in hun agenda vrij moesten houden. Vooral voor de jongere garde is het een grote wedstrijd. “Toen we onlangs gingen schaatsen op de ijsbaan in Nijmegen, wilden ze allemaal weten of de opstelling al definitief was”, zegt Jeroen Happel, voorzitter van de technische commissie van IJsclub Tilburg.

Mentale boost voor de jeugd

Loraine Botman, verantwoordelijk voor de technische zaken bij Solid Aqua uit Wervershoof, herkent het verschijnsel. “Tijdens de interclubs die elk jaar worden gehouden, komen de kinderen naar ons toe om te vragen of ze mee mogen doen. Met zo’n NK is dat natuurlijk nóg specialer. Het is prachtig dat ze samen met Ireen Wüst, Patrick Roest en Sven Kramer aan de start mogen staan. Dat geeft een extra boost. Nee, ik hoef ze echt niet enthousiast te maken voor het NK.”

“De rijders zien dit als de belangrijkste wedstrijd van het seizoen”, gaat Happel verder. “Een aantal heeft vorig jaar al van de sfeer kunnen proeven en vond het heel erg gaaf. Het is een supergoed initiatief dat je de jonge garde direct kunt laten ruiken aan het rijden met de gerenommeerde garde. Daar kunnen ze een mentale boost van krijgen.”

Niet alleen de schaatsers kijken naar het evenement uit; bij IJsclub Tilburg stelden meerdere coaches zich direct beschikbaar om tijdens het NK op het ijs te staan. STG Solid Aqua plaatste op Facebook een oproep om de clubgenoten te komen aanmoedigen. “Vorig jaar hadden we een bus gehuurd voor kinderen, ouders en opa’s en oma’s die meegingen. Het lukte toen net niet om de bus vol te krijgen, maar het was een behoorlijk grote groep. Hopelijk zit Thialf dit jaar helemaal vol, want de hele entourage is een feest op zich.”

Toppers

Het NK Clubs is het enige toernooi waar het niet om de individuele prestatie gaat, maar om de prestatie van het team. Vandaar dat de clubs er alles aan proberen te doen om de toppers die vroeger bij hun club hebben gereden in te lijven. Bij Tilburg hebben ze Ireen Wüst meteen na de vorige editie weten te strikken. “Zij vind het heel leuk om mee te doen. Vorig jaar gaf ze aan: ‘Bel me maar als het dit jaar weer is, dan gaan we het regelen!’ Vanwege haar drukte kunnen we haar helaas niet altijd ergens voor inzetten, maar daarentegen rijdt opkomend talent Maud Lugters hier dagelijks rond. Zij geeft soms ook gastlessen.”

Bij Solid Aqua kon sprinter Janno Botman niet deelnemen, maar is wel een aantal landelijke marathonrijders van de partij. Bij de junioren kan Solid Aqua bovendien rekenen op de diensten van Bente Kerkhoff, die afgelopen zomer nog een medaille won op het WK én EK Inlineskaten. De toppers worden geregeld ingezet bij de club, zegt Loraine Botman.

“We hebben veel contact met ze en zien ze het hele jaar door wel, omdat ze in de zomer in Wervershoof op de skeelerbaan staan. Als Janno in het weekend thuis is, fietst hij geregeld met mensen van de club mee. Die binding zal hij altijd blijven houden, hij weet dat hij daar groot is geworden.” Volgens het bestuurslid is clubliefde een enorm belangrijk begrip in de schaatswereld. “Als wij dat niet als club uitstralen dan komen er ook geen toppers uit voort. Het maakt niet uit hoe oud je bent, maar wil je doorgaan met je sport, dan moet je plezier hebben.”

De KNSB heeft de intentie uitgesproken om van het NK Clubs een jaarlijks evenement te maken, dus staat dit NK Clubs voor de tweede maal in de kalender. “Ieder initiatief wat de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar brengt ondersteunen wij. We kijken uit naar de resultaten van dit evenement en werken samen met de initiatiefnemers aan een duurzame invulling”, aldus technisch directeur Remy de Wit. Kijk voor meer informatie en de voorlopige selectiecriteria op nkclubs.nl.

Dit artikel verscheen eerder op schaatsen.nl.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?