Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Nieuwe ISU-president Jan Dijkema: ’Ik wil huidige en komende generaties blijven aanspreken en plezier laten beleven aan het schaatsen’

Gepubliceerd vrijdag 10 juni 2016

Jan Dijkema werd vandaag tijdens het 56ste ISU-congres in Dubrovnik gekozen tot president, als opvolger van Ottavio Cinquanta. De Nederlander kreeg in de tweede ronde 11 stemmen meer dan de Hongaar Sallak: 63 tegen 52. De twee andere kandidaten, de Fransman Gailhaguet en de Brit Buchanan, hadden zich na de eerste ronde, teruggetrokken.

Dijkema (72) is de derde Nederlander die de post van president binnen het hoogste internationale schaatsorgaan bekleedt. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste president van de ISU. Gerrit van Laer bekleedde het hoogste ambt van 1937 tot 1945.

“Ik vind het bijzonder dat ik in de voetsporen mag treden van Pim Mullier, de eerste president van de ISU en een van de grootste vernieuwers van de (schaats)sport”, laat Dijkema vanuit Dubrovnik weten. ”Er is een ongelooflijk intensief traject aan vooraf gegaan. Perfect teamwerk, met name met de KNSB. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor de inzet en goede samenwerking in de afgelopen periode. Ook bedank ik alle bonden die het vertrouwen in mij hebben uitgesproken.

Ik hoop de internationale schaatssport te inspireren en te innoveren door samen met ISU collega’s, bonden, atleten en experts op het gebied van marketing, media en fans aan de slag te gaan met mijn pijlers ‘development’, ‘good governance’ en ’marketing & promotie’.

De basis voor de genoemde pijlers is al gelegd. Als het gaat om good governance is tijdens het congres besloten een atletencommissie te installeren, waarbij de atleten volledig mee gaan draaien. Wat betreft marketing & promotie hebben we afgelopen winter drie fantastische WK’s beleefd, waarop we kunnen voortbouwen. Daarnaast zijn er mooie stappen gezet in ons development programma en die lijn wil ik ook zeker doortrekken.

Uiteindelijk gaat het er mij om dat we de huidige en komende generaties blijven aanspreken en plezier laten beleven aan kunstrijden, shorttrack en langebaanschaatsen.”

Albert Hazelhoff en Reinier Oostheim

Nederland haalde ook de andere posities waarvoor kandidaten waren gesteld binnen. Reinier Oostheim blijft lid van de technische commissie shorttrack. Albert Hazelhoff treedt toe tot de disciplinary committee van de ISU. Dit is het juridische orgaan dat aanklachten behandelt rondom disciplinaire of ethische overtredingen.

ISU teruggefloten over plan om WK’s langebaan te verminderen

Voor de verkiezing stond nog het voorstel voor het alterneren van de langebaantoernooien op de agenda. Dit voorstel van de technische commissie werd ’teruggefloten’. De intentie van de TC langebaan van de ISU was om de WK Afstanden, het WK Allround, het WK Sprint, het EK Allround, de EK Afstanden en het EK Sprint wegens een ‘overkill’ aan toernooien jaarlijks te laten rouleren, maar dat gaat dus niet door. Dat betekent dat er elk jaar een WK Afstanden, WK Allround en WK Sprint gehouden zal blijven worden. Een uitzondering blijft het jaar van de Olympische Spelen, waarin er geen WK Afstanden op het programma staat. De technische commissie wilde terug van drie WK’s naar één WK per seizoen. Het besluit heeft verder geen gevolgen voor nieuwe opzet voor de EK langebaan, waarvoor woensdag werd gestemd. In de jaren voor en na de Olympische Spelen staat er dus gewoon een gecombineerd EK Allround & Sprint gepland, terwijl in de andere jaren de EK Afstanden verreden worden.

Aan het rijden van de grote vierkamp op de WK Allround werd niet getoornd. Wel werd besloten dat vanaf 2019 op het WK Afstanden de Team Sprint wordt ingevoerd.

 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?