Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Met nieuw bestuursmodel wordt KNSB een van de modernst geleide sportbonden

Gepubliceerd woensdag 18 maart 2015

Bernard Fransen is de beoogde nieuwe voorzitter van de KNSB. Dat maakte de speciale selectiecommissie, bij monde van Jan Loorbach, vanavond bekend tijdens de informele Ledenraad in Utrecht. Fransen zal leiding gaan geven aan de Raad van Toezicht. Deze Raad van Toezicht vormt samen met de Ledenraad en een directeur-bestuurder de nieuwe bestuurlijke structuur van de KNSB. In de Ledenraad op 18 april wordt de Raad van Toezicht benoemd.
Met het nieuwe bestuursmodel wordt de KNSB een van de modernst geleide sportbonden.

Op weg naar 2020 heeft de KNSB de ambitie de schaatssport structureel te ontwikkelen. De bond wil effectiever kunnen inspelen op de veranderende omgeving, waarbij vraag- en doelgroepgericht denken centraal staan. Voorwaarde om dit te kunnen realiseren is de invoering van een nieuw bestuursmodel en de herinrichting van de werkorganisatie. Dit nieuwe model moet de KNSB meer slagkracht geven.

Tot nu toe zag het bestuursmodel van de KNSB er als volgt uit: een bestuur; een Ledenraad en een uitvoerend management team onder het bestuur.
De centrale posities in het nieuwe model zijn: een Raad van Toezicht, de Ledenraad en een directeur-bestuurder.

Om deze slag te kunnen maken heeft de Ledenraad in december jl. ingestemd met een Plan van Aanpak. Inmiddels zijn er flinke implementatiestappen gemaakt. Zo is het nieuwe bestuursmodel vertaald in statuten en zijn er profielen opgesteld voor de Raad van Toezicht. De Ledenraad heeft een gerenommeerde selectiecommissie aangesteld onder begeleiding van een professioneel searchbureau om de leden van de nieuwe Raad van Toezicht te selecteren. De commissie, bestaande uit een tweetal leden van de Ledenraad en oud- en huidige bestuursleden, staat onder voorzitterschap van Jan Loorbach. Het proces bevindt zich nu in de afrondende fase.
Bij de samenstelling van het team van leden van de Raad van Toezicht is de beoogde nieuwe voorzitter nadrukkelijk betrokken. Hij moet er onder andere op toezien dat de ’ploeg’ een evenwichtige samenstelling en de juiste competenties heeft om de toezichthoudende taak straks optimaal te kunnen uitvoeren en de KNSB te begeleiden op weg naar de ambities van 2020.

De invoering van het nieuwe bestuursmodel heeft ook gevolgen voor de inrichting van het KNSB Bondsbureau. Een inrichting die past bij vraag- en doelgroepgericht werken met een prominente plek in de organisatie voor topsport, sportparticipatie en commercie.

Tijdens de Ledenraad op 18 april staat de definitieve benoeming van de bestuurskandidaten voor de Raad van Toezicht op de agenda. De huidige directie (Paul Sanders en Arie Koops) blijft om de continuïteit te waarborgen.

 

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?