Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonschaatsers staan klaar voor vierdaagse Trachitol Trophy

Gepubliceerd donderdag 14 november 2019
Na het succes van vorige winter staat de tweede editie van de Trachitol Trophy voor de deur. Slaagt Evert Hoolwerf erin zijn titel te verdedigen en wie volgt Irene Schouten op als winnares? De marathonschaatsers starten donderdag 21 november in Enschede, rijden vrijdags in Utrecht en op zaterdag in Hoorn. Zondag 24 november is de finale in Groningen.

De mannen van de lange adem hebben na vier dagen koers 450 ronden (van 400 meter) achter de kiezen. De vrouwen rijden in totaal 310 rondes en de beloften (mannen) hebben zondag 365 rondes op de teller staan. Het beloftenpeloton bij de vrouwen, nieuw dit jaar, maakt van de Trachitol Trophy een tweedaagse wedstrijd (Utrecht en Hoorn).

Bij de mannen kunnen we vier dagen lang geheid spektakel verwachten. De grote ploegen in het peloton zijn momenteel volledig aan elkaar gewaagd. Royal A-ware (met Bart Swings en Jorrit Bergsma), AB Vakwerk (Bart Hoolwerf) en Okay Fashion & Jeans (Crispijn Ariëns) hebben in de wedstrijden om de KPN Marathon Cup elk al een zege op zak.

Het zal niet makkelijk worden om de koers vier dagen lang te domineren, zeker niet met zware benen op de slotdag. Evert Hoolwerf mocht vorig jaar na vier dagen het Trachitol-pijlenpak aantrekken als klassementswinnaar. Toen maakte hij nog deel uit van team Royal A-ware; kan hij dit kunststukje herhalen bij zijn nieuwe formatie AB Vakwerk?

Vrouwen
Bij de vrouwen was Irene Schouten vorig jaar ongenaakbaar: ze won alle vier etappes van de Trachitol Trophy. Helaas kan zij haar titel niet verdedigen. De alleskunner uit Andijk is immers ook actief in de World Cups, als Nederlands belangrijkste troef op de mass start, en rijdt volgend weekeinde in het Poolse Tomaszow Mazowiecki.

Dankzij Schoutens afwezigheid liggen er volop kansen voor andere sterke vrouwen in het peloton. Haar teamgenoten Marijke Groenewoud en Carien Kleibeuker zullen er alles aan doen om de zege binnen te halen. Zij krijgen daarbij zeker concurrentie van de rappe sprintsters Manon Kamminga en Lisa van der Geest.

Puntenklassement
In elke wedstrijd zijn drie sprints die meetellen voor het puntenklassement. De leider mag het Trachitol-tablettenpak aantrekken. Dat is zeker zo opvallend als het spruitjespak dat in vroegere tijden bestemd was voor de klassementsleider in The Greenery Six, die tussen 1998 en 2007 jaarlijks op het programma stond.

Met de komst van sponsor Salveo Pharma, distributeur van de bekende tabletten tegen keelpijn, bleek de KNSB in staat de oude meerdaagse in een nieuw jasje te steken. De Trachitol Trophy staat tot 2022 met dikke letters op de marathonkalender. Meer informatie, inclusief de volledige programma’s, vind je op schaatsen.nl.

Voordat de schaatsers aan deze vierdaagse beginnen, rijden ze komende zaterdag (16 november) in Haarlem de vijfde wedstrijd om de KPN Marathon Cup van dit seizoen. Het programma begint om 17.00 uur met de beloften dames. Alle marathonwedstrijden zijn dit seizoen weer te volgen via de livestream op schaatsen.nl.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?