Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonpeloton start seizoen met meer races, meer rijders én meerdaagse: Trachitol Trophy

Gepubliceerd dinsdag 16 oktober 2018

Met de traditionele openingswedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam gaat zaterdag 20 oktober het marathonschaatsseizoen 2018-2019 van start. Het wordt een winter met meer wedstrijdkilometers, meer rijders in het peloton én de terugkeer van een meerdaagse wedstrijd: de Trachitol Trophy.

Terwijl de temperaturen nog zomers zijn, staan de mannen en vrouwen van de lange adem alweer te trappelen voor hun eerste wedstrijd op het ijs. Bij de mannen verdedigt Sjoerd den Hertog zijn titel in de KPN Marathon Cup, Iris van der Stelt gaat haar best doen om in 14 wedstrijden het oranje leiderspak wederom te veroveren.

Het peloton biedt dit jaar weer plaats aan diverse buitenlanders. De Belg Bart Swings is intussen een vertrouwd gezicht, net als Daniel Niero en Francesca Lollobrigida uit Italië. Ook de Nieuw-Zeelander Peter Michael sluit deze winter aan, als aanwinst van team Okay Fashion& Jeans. Vanuit Azië zijn meer schaatsers in aantocht, maar daarover wordt spoedig meer bekend.

Spannend wordt dit seizoen opnieuw de strijd tussen de mannen van Jillert Anema’s Team Royal A-Ware (Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Evert Hoolwerf) en de grote uitdagers Okay Fashion (Den Hertog, Michael, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga) en AB Vakwerk (met Gary Hekman, Niero en Frank Vreugdenhil). Wie zal in Amsterdam de eerste dagzege wegkapen? Vorig jaar was die prooi voor Evert Hoolwerf.

Trachitol Trophy

Een nieuw hoogtepunt deze winter wordt de Trachitol Trophy, van 22 t/m 25 november op de banen van achtereenvolgens Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen. Zo keert de meerdaagse terug op de kalender. Herinnert u zich de Greenery Six nog, waarin de klassementsleider rondreed in het befaamde spruitjespak? In Amsterdam wordt onthuld welk pak de lijstaanvoerder van de Trachitol Trophy straks krijgt.

Het mannenpeloton krijgt deze winter 2355 rondes van 400 meter voor de kiezen, waarvan de laatste worden verreden tijdens de finale van de KPN Marathon Cup op 2 maart 2019 in Leeuwarden. Ook staan weer zes wedstrijden op natuurijs (790 kilometer) op het programma, drie op de Oostenrijkse Weissensee en drie op het Zweedse zeeijs van Lulea. En zouden we weer wedstrijden op natuurijs in eigen land krijgen?

Vrouwen

Bij de vrouwen verdedigt Iris van der Stelt haar titel in de KPN Marathon Cup. De rijdster van team mkbasics.nl ontving deze week ook de prijs voor Marathonschaatsster van het Jaar 2017-18. Komende winter krijgt ze voor beide titels geduchte concurrentie, onder anderen van haar eigen teamgenote Lisa van der Geest, maar natuurlijk ook van vrouwen als Carien Kleibeuker en Irene Schouten, Janneke Ensing en Manon Kamminga. En wat zullen de langebaners Yvonne Nauta en Melissa Wijfje presteren op de marathon?

De vrouwen rijden komend jaar 1530 ronden op kunstijs, waarvan de eerste 80 dus op de Jaap Eden IJsbaan. Vorig jaar werd de openingswedstrijd in Amsterdam gewonnen door Lisa van der Geest, die Carien Kleibeuker en Elma de Vries te snel af was. Dat zal haar deze keer niet lukken, want Van der Geest staat vanwege een schorsing op 20 oktober langs de kant.

Zoals we intussen gewend zijn, is de marathon van Amsterdam te volgen via een livestream op schaatsen.nl/marathon. Op social media is meer over het marathonschaatsen te vinden via de hashtag #meermarathon.

Het programma voor zaterdag 20 oktober
19.15 uur: Vrouwen Topdivisie, 80 ronden
20.30 uur: Mannen Topdivisie, 125 ronden
22.00 uur: Beloften, 100 ronden
Bekijk hier meer wedstrijdinformatie

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?