Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ledenraad KNSB stemt in met kandidaten voor Raad van Toezicht

Gepubliceerd donderdag 16 juni 2016

Tijdens de 17e Ledenraadsvergadering van de KNSB op De Vechtsebanen in Utrecht heeft de Ledenraad ingestemd met de voorgedragen kandidaten voor de Raad van Toezicht. Ineke Donkervoort, Pieter de Kroon, Jolle Landman, Ton Lekkerkerker en Kees Rutten zullen vanaf 1 oktober aanstaande de Raad van Toezicht vormen, waarbij Pieter de Kroon de functie van voorzitter vervult met als motto “Met elkaar voor het schaatsen”.  

Om de ambities, zoals neergelegd in ’De KNSB op weg naar 2020’ en daarop voortbouwende beleidsplannen waar te maken en daarmee de schaatssport in de volle breedte optimaal te kunnen blijven bedienen is na een grondige evaluatie in 2014 besloten de toezichthoudende en uitvoerende structuur van de KNSB te wijzigingen in een Raad van Toezicht model. De invoering van dit bestuursmodel stelt de bond namelijk in staat slagvaardiger te kunnen handelen.

Met de goedkeuring door de Ledenraad van de kandidaten voor de Raad van Toezicht zal het nieuwe bestuursmodel 1 oktober aanstaande van start gaan. In het belang van een goede continuïteit en overdracht van werkzaamheden start de Raad van Toezicht de samenwerking met de huidige directeur Theo Fledderus, die dan directeur-bestuurder wordt. De samenstelling van de Ledenraad wordt aangepast op een meer evenredige vertegenwoordiging van de achterban. Dit proces is in volle gang.

De overgangsperiode tot 1 oktober biedt de leden van de nieuwe Raad van Toezicht de gelegenheid nader kennis te maken met de belangrijkste stakeholders in de schaatssport.

Wat verandert er?

De rollen van Ledenraad,  Algemeen Bestuur en Directeur wijzigen naar Ledenraad, Raad van Toezicht en Directeur-Bestuurder. De directeur-bestuurder wordt ‘het gezicht’ van de KNSB en heeft meer bevoegdheden. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directeur-bestuurder en zal meer op de achtergrond actief zijn dan het huidige Algemeen Bestuur. De Ledenraad blijft het hoogste orgaan van de bond, de Raad van Toezicht legt verantwoording af aan de Ledenraad.

Organen in Raad van Toezicht model

De Ledenraad: Het hoogste orgaan binnen de KNSB is de Ledenraad. De Ledenraad borgt het democratisch karakter van de vereniging en verschaft het beleid van de Bond legitimiteit en draagvlak. Missie- en visiedocumenten, meerjaren(beleid)plannen en jaar(activiteiten)plan en de daarvan afgeleide begroting worden goedgekeurd door de Ledenraad. Uiteraard wordt jaarlijks verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid en de behaalde resultaten, door middel van het jaarverslag en de jaarrekening. De Ledenraad houdt toezicht op hoofdlijnen.

Directeur-bestuurder: De directeur-bestuurder zorgt voor uitvoering van het beleid door het bondsbureau en is het gezicht van de KNSB. Hij geeft leiding aan het Management Team, bestaande uit de Technisch Directeur, de Commercieel Directeur, de Manager Sportparticipatie en de Business Controller. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor externe vertegenwoordiging, zowel op nationaal als op internationaal niveau. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht (RvT).

Raad van Toezicht: De Raad van Toezicht (RvT) is het orgaan, dat (dagelijks) toezicht houdt op het feitelijk functioneren van de directeur-bestuurder. De RvT bestaat uit een voorzitter en vier leden. De RvT borgt het bestuurlijk functioneren van de organisatie door het adviseren van de directeur-bestuurder, het bewaken van processen en toetsen van besluiten. De RvT legt verantwoording af aan de Ledenraad. De leden van de RvT worden benoemd door de Ledenraad.

Op de foto de leden van de Raad van Toezicht. V.l.n.r.: Pieter de Kroon, Jolle Landman, Ton Lekkerkerker, Kees Rutten en Ineke Donkervoort.

 

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?