Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ledenraad KNSB neemt in Thialf aftrap voor meerjarenvisie 2020 – 2028

Gepubliceerd maandag 7 oktober 2019

De ledenraad van de KNSB heeft op zaterdag 5 oktober een aftrap genomen voor het opstellen van een nieuwe meerjarenvisie, bestemd voor de periode van 2020-2028. Het wordt de basis om de KNSB als moderne sportbond door de toekomst te loodsen.

Directeur-bestuurder Herman de Haan heeft de afgelopen zomer, samen met het managementteam van de KNSB, voorwerk verricht voor de nieuwe meerjarenstrategie. Er zijn enkele overkoepelende strategische thema’s geformuleerd, die hij in de ledenraad heeft toegelicht.

De meerjarenvisie moet ingaan op de rol en organisatie van de KNSB als moderne sportbond. Vanzelfsprekend zal het ook gaan over topsport, de wijze waarop schaatsen een toonaangevende sport in Nederland blijft én mondiale succesvol. Belangrijke sociale thema’s zijn verder: bewegen/sport en gezondheid, diversiteit en inclusiviteit. Tot slot: wat betekent klimaatverandering bijvoorbeeld voor de toekomst van schaatsen op natuurijs?

Op deze thema’s, die overigens nog kunnen worden aangepast, wil de KNSB de komende jaren adequaat inspelen. Bij het denkproces dat nu volgt, wil de KNSB zo veel mogelijk stakeholders betrekken. Het is bovendien de bedoeling om ook partijen van buiten de schaatswereld te raadplegen. De nieuwe meerjarenvisie moet rond de zomer van 2020 klaar zijn. De ledenraad toonde direct een grote betrokkenheid en gaf adviezen mee.

Stemverhoudingen
De ledenraad nam het besluit om de stemverhoudingen aan te passen. De raad telt nu 27 leden, drie voor elk gewest en de Atletenvereniging. Als het op een stemming aankomt, kan één lid goed zijn voor meerdere stemmen, afhankelijk van het aantal (individuele) leden dat zijn gewest vertegenwoordigt. Die verhouding wordt aangepast, waarbij meer recht wordt gedaan aan het aantal actieve leden per gewest. Overigens beslist de ledenraad tegenwoordig vrijwel uitsluitend op basis van consent. Stemmen komt hoogst zelden voor.

Om de ledenraad optimaal te laten functioneren, is besloten dat er een introductieprogramma voor nieuwe ledenraadsleden moet komen. In Thialf werd daartoe ook een eerste aanzet gegeven. Herman de Haan gaf een beknopte schets van de formele positie en rol van de ledenraad, als hoogste orgaan binnen de KNSB. Daarna gingen de ledenraadsleden in groepjes aan de slag voor korte brainstormsessies.

Voor zijn 32ste vergadering had de ledenraad schaatstempel Thialf als locatie gekozen, waar zaterdag ook het tweede (officieuze) NK voor Clubs plaatsvond. Patrick Roest reed een baanrecord op de 3000 meter, maar zijn club STV Lekstreek moest de titel afstaan aan de Alkmaarsche IJsclub. Bijzonderheid: alle races werden weggeschoten door internationale starters van de ISU, die in Heerenveen voor een opleiding bijeen waren.

De ledenraad vergaderde op 5 oktober in Thialf.
Foto rechts: Herman de Haan geeft een toelichting op de voorbereidingen voor een nieuwe meerjarenvisie van de KNSB.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?