Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB maakt onderscheid tussen natuurijsclubs en schaatsverenigingen

Gepubliceerd donderdag 4 augustus 2016

De KNSB heeft het lidmaatschap van verenigingen bij de bond veranderd, er wordt sinds 2015 onderscheid gemaakt tussen schaatsverenigingen en natuurijsclubs om beter in te spelen op de diverse behoeften. Als gevolg hiervan worden leden van natuurijsclubs niet meer geregistreerd bij de KNSB. Bij de jaarlijkse opgave van de KNSB aan NOC*NSF worden deze leden ook niet meer meegenomen en worden alleen nog leden van schaatsverenigingen opgegeven.

De KNSB heeft vorig jaar 80.000 leden aangemeld bij NOC*NSF, dit waren leden van schaatsverenigingen en natuurijsclubs. Dit jaar gaat het om 34.000 leden van alleen schaatsverenigingen.

Verschil schaatsverenigingen en natuurijsclubs
Schaatsverenigingen en natuurijsclubs zijn de leden van de bond. Er zijn 670 schaatsverenigingen en natuurijsclubs aangesloten bij de KNSB, grofweg kan worden gezegd dat ± 70 procent natuurijsclubs zijn en ± 30 procent schaats- en/of skateverenigingen (ook wel trainingsgroepen). Schaatsverenigingen bieden veelal het hele jaar door een activiteiten- en wedstrijdprogramma aan in de disciplines lange en kortebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden en/of inline-skaten. Het merendeel van de natuurijsclubs richt zich vooral op het openstellen en onderhouden van ijsbanen en organiseren van toertochten en wedstrijden tijdens natuurijsperioden.

Pieter Clausing, Manager Sportparticipatie KNSB: “Sinds 2015 zijn er verschillende lidmaatschappen voor sportverenigingen en natuurijsclubs, zodat we beter in kunnen spelen op de diverse behoeften. We hebben hieraan een nieuwe ledenregistratie gekoppeld, dit was broodnodig om de kwaliteit van de gegevens en daarmee de kennis over onze leden te vergroten. Schaatsverenigingen registreren hun sporters en vrijwilligers bij de KNSB. Natuurijsclubs registreren hun leden niet meer, omdat deze leden alleen gebruik maken van het lidmaatschap als er natuurijs is. De KNSB vindt het wel belangrijk om contact te houden en relevant te blijven voor natuurijsliefhebbers. De bond biedt daartoe diensten en producten gericht op natuurijs.”

Onvoldoende gegevens ontwikkeling leden schaatsverenigingen
De KNSB kan dit jaar geen uitspraken doen over de ontwikkeling van het aantal leden van schaatsverenigingen, omdat tot dit jaar geen onderscheid is gemaakt tussen natuurijsclubs en schaatsverenigingen. Het is dus onbekend hoeveel van de 80.000 leden uit peiljaar 2014 leden waren van een schaatsvereniging en hoeveel hiervan leden waren van een natuurijsclub. Over peiljaar 2015 zijn 34.000 leden van alleen schaatsverenigingen geregistreerd.

Pieter Clausing: “Het is jammer dat we dit jaar niets kunnen zeggen over de ontwikkeling van het aantal leden. We merken wel dat het werven en behoud van leden voor schaatsverenigingen erg belangrijk is. Om het schaatsen in de volle breedte te promoten richten we ons op meerdere groepen schaatsliefhebbers, zo schaatsen zo’n half miljoen liefhebbers regelmatig op de ijsbaan en hebben 80.000 schaatsfans zich geregistreerd bij de KNSB. Denk aan online en flexibele trainingsmogelijkheden, activiteiten rond lokale netwerken met ijsbanen en verenigingen en speciale apps. Volgend jaar kunnen we een uitspraak doen over het effect van deze activiteiten op het aantal leden van schaatsverenigingen. Uiteraard blijft de beste promotie van de sport natuurijs, dan zien we altijd een flinke stijging in de interesse in de schaatssport.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?