Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Leden werven? Denk aan de wedstrijddaglicentie

Gepubliceerd dinsdag 16 januari 2018

De wedstrijddaglicentie is een goede manier voor schaatsers of inline-skaters om kennis te maken met de wedstrijdsport. Iedereen kan ervaren hoe het is om deel te nemen aan een wedstrijd, ongeacht of je lid bent van een vereniging. Bij de Landelijke Vereniging Schoonrijden hebben ze goede ervaringen met het verstrekken van daglicenties. “Het levert ons extra leden op, die aan wedstrijden mee willen doen.”

Het is misschien nog niet bij iedereen helemaal bekend, maar iedereen die graag wil kan in principe deelnemen aan een schaats- of skeelerwedstrijd. Bij diverse wedstrijden door het gehele land word je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging.

Nieuwe vorm

De Landelijke Vereniging Schoonrijden organiseert jaarlijks 5 à 6 wedstrijden. Louis Butter, lid van het sectiebestuur schoonrijden van de KNSB, denkt dat ongeveer 10 procent van de deelnemers aan een van die wedstrijden op een wedstrijddaglicentie rijdt.

“Een aantal mensen doet nog niet zo lang aan schoonrijden. Ze durven soms nog niet zo goed aan wedstrijden mee te doen. Daarom hebben we een nieuwe vorm van schoonrijden geïntroduceerd, waarbij we ervaren schoonrijders koppelen aan wat minder ervaren rijders. Per wedstrijd kunnen mensen dan een wedstrijddaglicentie aanschaffen.”

Via schaatsen.nl is een overzicht te vinden van wedstrijden en kunnen mensen zich inschrijven voor de wedstrijd met een wedstrijddaglicentie. De sporter kan in één aanvraag een wedstrijddaglicentie afnemen en zich inschrijven voor de wedstrijd inclusief betaling. De eerste keer deelname aan een wedstrijd schoonrijden is bovendien gratis voor actieve leden van KNSB-verenigingen. Door deze uitbreiding staan alle ingeschreven sporters, wedstrijdlicentiehouders en daglicentiehouders, weergegeven op de startlijst van een wedstrijd.

Stimulerend

Butter heeft erg goede ervaringen met rijders die op een wedstrijddaglicentie aan wedstrijden meedoen. “Dankzij de licentie krijg je mensen op het ijs. Daarnaast kunnen ze alvast de sfeer rondom wedstrijden proeven en kennismaken met de clubleden. Het levert ons uiteindelijk ook extra wedstrijdrijdende leden op. Zij zijn vaak begonnen op een wedstrijddaglicentie en stappen later over op een jaarlicentie. Ik raad het daarom andere clubs zeker aan om hun wedstrijden open te stellen voor deelname met daglicentie en dit te promoten. Het werkt erg stimulerend als mensen dankzij een wedstrijddaglicentie enthousiast raken over de sport.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen om leden te werven of te behouden? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo verwelkomde HC de Vechtstreek dankzij de AH Sportweken acht nieuwe leden en vergroot het zomerkamp voor de jeugd de clubbinding bij IJsclub Eindhoven.

Heeft jouw club initiatieven opgezet voor ledenwerving- en of behoud? Deel je ervaring op knsb.nl en stuur een goed praktijkvoorbeeld in!

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?