Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Koop Oosterloo ontvangt Blijk van Erkenning

Gepubliceerd zondag 28 januari 2018

Voor vijftig jaar inzet als jurylid heeft Koop Oosterloo (74) vandaag van de KNSB de Blijk van Erkenning gekregen. “Koop heeft heel veel voor het schaatsen gedaan, hij is een topper”, zei Jolle Landman, lid van de Raad van Toezicht van de KNSB, die de trouwe vrijwilliger in Thialf het bijbehorende beeldje en een bos bloemen overhandigde.

Oosterloo is sinds 1967 actief geweest op en rond ijsbaan Thialf in Heerenveen. Begonnen als kruisingscontroleur heeft hij sindsdien alle mogelijke functies als vrijwilliger verricht. Hij hield onder meer de wedstrijdkaarten bij, was aangever van de stadionspeaker, zorgde in de drukkerij voor de startlijsten en eindigde bij de tijdwaarnemers.

Wat zijn hoogtepunt in al die jaren was? “Het is moeilijk om er één te noemen, maar wat ik altijd het mooiste vond, was dat na grote toernooien de kampioenen in een arrenslee over het ijs werden rondgereden”, zegt Oosterloo. “Ik ben op Thialf begonnen toen ik 23 was en heb het werk al die jaren met veel plezier gedaan. Schaatsen is beleving.”

De in Stellingwerf geboren Oosterloo kon zelf ook wel aardig schaatsen, maar had het te druk om zich op de wedstrijdsport toe te leggen. “Als je serieus sport wilt bedrijven, moet je er serieus tijd in stoppen.” De vader van twee kinderen werkte bij Smilde in Heerenveen, werd actief bij Thialf, was bestuurslid en is nog altijd schaatstrainer bij de Hardrijdersclub Heerenveen (HCH). Hij zette zich ook nog in voor de korfbalclub en hielp vaak bij het schoolschaatsen.

Voor al zijn inspanningen kreeg Oosterloo al de erepenning van HCH. De Blijk van Erkenning van de KNSB krijgt hij ‘als jurylid van het eerste uur’ en een ‘robuust en betrouwbaar lid van het korps”, aldus Herman ter Meulen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf.

Vanaf de zijlijn heeft Oosterloo, die tegenwoordig in Wolvega woont, volop genoten van de topsport in Thialf. Evenveel plezier beleefde hij aan clubwedstrijden en toernooien van de jeugd. Vorige week nog, mocht hij even invallen als commissaris van aankomst. “Mooi om die kleintjes weer even zo lekker bezig te zien.”

Het KPN NK Allround en Sprint was zijn laatste toernooi als vrijwilliger in Thialf. Hij vindt het na al die jaren mooi geweest. “Ik heb het lang genoeg gedaan. En ik beslis hier liever zelf over, dan dat ze op een gegeven moment tegen me zeggen: zou het niet beter zijn als je er eens mee ophield?”

Foto Huub Snoep

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?