Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB werkt verder aan een Raad van Toezicht

Gepubliceerd zaterdag 18 april 2015

De 11e Ledenraad oftewel de 142ste Algemene Vergadering van de KNSB in Utrecht stond vandaag vooral in het teken van ”Hoe verder”, nadat afgelopen woensdag de voorgedragen kandidaten voor de Raad van Toezicht hun kandidatuur hadden ingetrokken. Het Algemeen Bestuur liet bij monde van voorzitter Roel Dekker weten dat het nieuwe bestuursmodel er hoe dan ook gaat komen. Ook dat er de komende week door het Algemeen Bestuur een stappenplan wordt gemaakt wat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Ledenraad.

De bestuurlijke vernieuwing is in een vergevorderd stadium en in een onomkeerbaar proces dat enige vertraging oploopt, omdat de invulling van de Raad van Toezicht langer duurt. Het Algemeen Bestuur zou per 1 mei 2015 aftreden, het gaat nu door tot uiterlijk 1 juli 2016 of zodra de Raad van Toezicht benoemd is.

Wel werd duidelijk dat de KNSB specifiek een proces van aanpak wil om de vaart erin te houden. In dat proces wordt ook meegenomen hoe de Ledenraad effectiever en beter kan gaan functioneren. Dat betekent onder andere het opstellen en uitvoeren van procedures en het hebben van een goede afspiegeling van de verschillende geledingen van de KNSB.

Dekker benadrukte daarnaast dat de uitwerking van de Schaatsentiteit hoog op de prioriteitenlijst staat. Uiterlijk 1 juli dit jaar moet er een stappenplan liggen, die KNSB, VPS en atleten dan in het komende jaar verder kunnen uitwerken. De Ledenraad stemt in met deze aanpak.

Tijdens de Ledenraadsvergadering van vandaag zijn het jaarplan en de begroting voor 2015-2016 goedgekeurd. Dit betekent dat belangrijke stappen voor de toekomst van de schaatssport kunnen worden voortgezet. Denk aan het nieuwe verenigingslidmaatschap en de uitvoering van de Samenwerkingsovereenkomst Langebaanschaatsen. Die samenwerking is van groot belang voor de continuïteit van de schaatssport. In dit schaatsakkoord, dat vorig jaar is getekend tussen de Atletenvereniging, de Vereniging voor Professioneel Schaatsen en de KNSB, is afgesproken gezamenlijk aan de slag te gaan om de schaatssport duurzaam te ontwikkelen.

Roel Dekker, die duidelijk maakte dat hij geen kandidaat is voor de Raad van Toezicht, zei na afloop: ”Ondanks de vertraging rondom de benoeming van de Raad van Toezicht hebben we wel constructief afspraken kunnen maken hoe we met z’n allen de noodzakelijke veranderingen vorm moeten geven.”

”Hoewel we vandaag geen personele invulling aan de Raad van Toezicht hebben kunnen geven, was het goed te merken dat de Ledenraad unaniem achter het nieuwe bestuursmodel staat”, benadrukt ook Marjel Daggenvoorde, namens het gewest Overijssel in de Ledenraad. ”Duidelijk werd ook dat het nieuwe bestuursmodel snel moet worden ingevoerd, zodat we met z’n allen de broodnodige slagkracht kunnen creëren. Het ’Banen Centraal Plan’ is wat mij betreft daar een mooi voorbeeld van, want dan kunnen we de verenigingen in hun kracht zetten.”

Harm-Jan Idema, namens de VPS aanwezig bij de Ledenraadsvergadering in Utrecht, toont zich verheugd met de toezeggingen van het Algemeen Bestuur en de Ledenraad dat de bestuurlijke vernieuwing en de professionalisering van de bond niet op de lange baan worden geschoven. ”Ondanks de teleurstelling over het terugtrekken van de beoogde Raad van Toezicht zijn we zeer verheugd met de prioriteit die het Algemeen Bestuur en de Ledenraad geven aan het uitwerken van de nieuwe en gezamenlijke entiteit voor de topsport. Afgesproken is dat de KNSB, AV en VPS 1 juli 2015 de inhoudelijke kaders hiervoor hebben uitgewerkt. Daarna starten de werkzaamheden zodat de entiteit vanaf het voorjaar 2016 operationeel kan zijn.”

 

 

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?