Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB: ‘Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid’

Gepubliceerd vrijdag 1 december 2023

Wie wekelijks op de ijsbaan komt, ziet het al een poosje; schaatsers dragen steeds vaker een helm ter voorkoming van hoofdletsel. Het NOS Journaal besteedde op 24 november aandacht aan dit onderwerp.

Dat de helm in opkomst is op de ijsbaan is mooi, want een helm verkleint de kans op hoofd- en hersenletsel bij een valpartij. Daarom blijft de KNSB het dragen van een helm stimuleren. “In het land zien wij dat verenigingen de helm al verplicht hebben gesteld en dat ondersteunen wij van harte”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Wij zijn vóór het dragen van een helm en zetten ons om dit zo veel mogelijk te promoten.”

Goed voorbeeld doet goed volgen. Om die reden verplicht de KNSB alle docenten binnen de eigen opleidingen om een helm te dragen. Die verplichting geldt ook voor cursisten. Dus wie geen helm draagt, mag aan deze activiteiten niet meedoen, zoals dat ook het geval is bij verenigingen die een helmplicht voor trainingen hanteren. Hetzelfde geldt voor wedstrijden in het marathonschaatsen, shorttrack, inlineskaten en de teamonderdelen bij langebaan.

KNSB onderschrijft uiteraard het streven naar zo min mogelijk ongelukken op het ijs of (met inlineskaten) op de weg, want ieder slachtoffer is er een te veel. De bond doet verder vooral een beroep op de intrinsieke motivatie van elke individuele sporter. Trouw: “Als je schaatst, kun je vallen. Hoe drukker het is op het ijs, des te groter de kans op een valpartij. Wat we zeker niet willen is dat mensen daarbij hersenletsel oplopen. Vandaar dat dringende advies: draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid.”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?