Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jet Engine moet shorttrackers helpen bij nog meer internationaal succes

Gepubliceerd donderdag 10 oktober 2019
De Nederlandse shorttrackers trainen sinds kort met de Jet Engine, een eigen uitvinding van bondscoach Jeroen Otter en zijn staf. Dit apparaat, een soort straalmotor die op de rug wordt bevestigd, werd vandaag in Thialf aan de pers gepresenteerd. “De Jet Engine helpt onze rijders om als een Rocketman over het ijs te gaan”, vertelde Otter.

De Jet Engine is de afgelopen maanden in stilte ontworpen. Op een rugschild dat skiërs gebruiken is een propeller bevestigd, die met een stevige batterij wordt aangedreven. Otter: “Hij zuigt lucht aan en spuit die er met grote kracht weer uit.” Met name de jonge rijders  kunnen zo trainen op snelheden die ze (nog) niet gewend zijn. Dat brengt hen voordeel als ze op hooglandbanen rijden, zoals bij de eerstkomende World Cup in Salt Lake City.

Het apparaat is een van de vele innovaties waarmee het team probeert de wereldwijde concurrentie voor te blijven. De Samsung Smart Suit, gepresenteerd in 2018, is ook zo’n slimme uitvinding. Bij de laatste Winterspelen, PyeongChang 2018, haalde Suzanne Schulting de eerste gouden olympische medaille voor het Nederlandse shorttrack. Met het zilver voor Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof en het brons voor de relay-dames kwam de totale oogst voor Team NL op vier medailles. Dat succes smaakt naar meer.

De olympische route naar Beijing 2022 is deze zomer officieel begonnen. De Nationale Trainingsselectie Shorttrack, zoals het team officieel heet, is uitgebreid van 13 naar 18 rijders. Nieuw zijn de jonge talenten Georgie Dalrymple, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Bram Steenaart en Melle van ’t Wout. Vorig jaar kwamen Avalon Aardoom, Marijn Wiersma, Friso Emons en Jasper Brunsmann de selectie al versterken.

Het team bestaat verder uit bekende namen, rijders die internationaal tot de wereldtop behoren: Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Dennis Visser, Daan Breeuwsma en natuurlijk Sjinkie Knegt, die na het brandwonden-incident van afgelopen januari druk bezig is aan zijn herstel.

De eerste internationale wedstrijden van het seizoen, in Kolomna en Sjanghai, hebben zij alweer achter de rug. Komend weekeinde rijden de shorttrackers in het eigen Thialf de KNSB International Invitation Cup (IIC). Hier zijn startbewijzen te verdienen voor de eerste World Cups, die plaatsvinden in Salt Lake City (1-3 november) en Montréal (8-10 november). Meer informatie over de IIC vind je via schaatsen.nl.

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?