Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

“Je bent nooit uitgeleerd als schaatstrainer”

Gepubliceerd vrijdag 13 januari 2017

Alieke de Boer is al twaalf jaar schaatstrainster bij STG Dronten. Ze leert zowel jong als oud schaatsen en beleeft nog altijd veel plezier aan haar werkzaamheden als coach. De Boer gaat ook elk jaar naar een bijscholing en leert nog altijd bij. Binnenkort starten de nieuwe KNSB opleidingen weer en kan ook jij trainer/coach worden!

De Boer schaatste zelf vroeger op hoog niveau en voor haar was het haast vanzelfsprekend dat ze trainster zou worden. “Schaatsen is heel leuk. Als ik dat over kan brengen op anderen, word ik daar blij van. Op een gegeven moment houdt het zelf op hoog niveau schaatsen op. Dan is het heel leuk om als bijbaan les te geven. Dat was een logisch gevolg voor mij.”

De Boer volbracht al enige jaren geleden de opleiding bij de KNSB, maar doet nog wel regelmatig een cursus voor de bijscholingspunten. “Ik vind het heel erg leuk om met anderen te sparren om te kijken wat de beste manier is om mensen technieken aan te leren. Daarnaast is het interessant om meer te weten te komen over hoe je bepaalde dingen het beste kunt overbrengen op anderen. Tijdens de cursus leerden we bijvoorbeeld dat het soms goed kan zijn om te beginnen iets in kindertaal uit te leggen. Je bent nooit te oud om iets te leren.”

Na al die jaren geniet De Boer nog steeds van het les geven. “Het blijft een uitdaging om mensen pootje over te laten doen. Maar als dat eenmaal lukt, is dat heel mooi. Ook vind ik het altijd fijn om de progressie bij iedereen te zien. Vooral als ze een succesmoment hebben of als er een bepaald doel behaald is. Ik geef nu één uur in de week les en zolang het kan, blijf ik dat zeker nog doen.”

Wil jij ook trainer worden?

Wil jij net als Alieke trainer worden? Dan kun je bij de KNSB een trainersopleiding volgen. Dit seizoen starten er nog verschillende opleidingen, zoals de Schaatsleider niveau 2 langebaan in Enschede of de niveau 3 opleiding kunstrijden in Amsterdam. Maar ook de Inline-skateleider niveau 2 in Almere behoort tot de mogelijkheden. Een volledig overzicht met welke opleidingen er nog gaan starten en hoe je kunt inschrijven is te vinden op onze website.

Wat leer je binnen de trainersopleidingen van de KNSB?

Binnen de niveau 1 en 2 opleiding, daar waar de basis wordt gelegd voor de schaatstechniek, ligt het accent op het aanleren van de elementaire schaatstechniek. Dit in een veilige omgeving waar plezier en fun voorop staan. Naast de module methodiek en techniek staat ook het lesgeven centraal in deze opleiding. In de functie van Schaatsbegeleider kun je bij een vereniging aan de slag als assistent van de Schaatsleider niveau 2. Je helpt bij het geven van trainingen en zorgt ervoor dat sporters op een veilige manier kunnen sporten. In de functie van Schaatsleider niveau 2 kan je aan de slag als zelfstandig trainer en geef je met name aan jeugd of recreatieve sporters training.

Binnen de niveau 3 opleiding verschuift ten opzichte van de niveau 1 en 2 opleiding het accent van methodiek en techniek naar ‘trainen’. Trainingsleer en inspanningsfysiologie is een belangrijk onderdeel van de opleiding, net als het plannen van trainingen en periodiseren. In deze opleiding is er minder aandacht voor het aanleren van de basale schaatstechniek, zoals dit binnen de niveau 1 en 2 opleiding wel het geval is. Als Schaatstrainer-coach niveau 3 train je zelfstandig wedstrijdgroepen binnen de vereniging.

Enthousiast?

Enthousiast geworden? Kijk dan op de KNSB opleidingskalender voor een compleet overzicht van opleidingen die in het seizoen 2016-2017 nog van start gaan en meld je direct aan!

Meer nieuws

Schaatswereld neemt afscheid van Ger Boelsma sr

Ondernemend DDD werkt constant aan naamsbekendheid

Vacatures stageplekken afdeling Commercie, Marketing & Communicatie

KNSB besluit geen inlineskaters af te vaardigen naar World Games

Budget beschikbaar om werk te maken van diversiteit en inclusie bij jouw sportclub

Nationale kunstrij-selectie van start onder leiding van bondscoach Aljona Savchenko

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?