Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jan Bolt Lid van verdienste KNSB

Gepubliceerd maandag 29 december 2014

Tijdens het KPN NK Allround is Jan Bolt door de KNSB tot Lid van verdienste benoemd. Hij kreeg uit handen van Roel Dekker het bijbehorende speldje uitgereikt.

De 64-jarige Bolt was van december 2007 tot de zomer van 2014 penningmeester van de schaatsbond. Zijn afscheid wilde het huidige bestuur van de KNSB niet ongemerkt voorbij laten gaan, zeker omdat Bolt zich al decennia lang voor het schaatsen heeft ingezet.

Het laatste jaar van Bolts penningmeesterschap was een veelbewogen jaar. De KNSB lag onder vuur door de afhandeling rondom de nieuwe topsportlocatie en de keuze voor Icedome in Almere. Daarnaast stapte voorzitter Doekle Terpstra op, een lastig moment voor de rest van het bestuur. “We verloren een eminente voorzitter. Dat is een heel moeilijke tijd geweest.”

De beslissing om als penningmeester te stoppen kwam niet voort uit de ophef omtrent het KNSB-bestuur. Dat hij na ruim zes jaar wilde stoppen stond voor Bolt al een tijdje vast. Wel nam hij door de bestuurscrisis en de consternatie omtrent Icedome met gemengde gevoelens afscheid van de KNSB. “Je hoopt dat zoiets niet gebeurt, want het heeft veel energie gekost.

Toch overheerste terugkijkend de tevredenheid. “Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren is dat we er in geslaagd zijn om de KNSB financieel draagkrachtig te houden, zeker als ik naar collega-bonden kijk dan staan we er goed voor.”

Daarnaast keek Bolt tevreden terug op de verandering in het contact met de schaats- en ijsverenigingen, de leden van de KNSB. “We zijn er in geslaagd om weer met onze achterban, de verenigingen, in gesprek te komen. We zitten nog altijd niet op één lijn, maar er wordt tenminste weer over de inhoud gesproken.”

Ook sportief waren zijn jaren als bestuurslid goed. In Vancouver en zeker in Sotsji werden flinke hoeveelheden eremetaal bijeengeschaatst. “En let wel: ook sportief is het ons niet komen aanwaaien. Je ziet ook dat bij de shorttrackers en inline-skaters we ons steeds meer manifesteren.”

Met zijn afscheid als penningmeester kwam deze zomer geen einde aan de lange loopbaan van Bolt in de schaatssport. Hij was al sinds zijn studententijd in de jaren zeventig actief in het schaatsen en zal dat ook nog blijven.

Hij heeft sowieso nog één jaar als internationaal scheidsrechter voor de boeg, een functie die hij met veel plezier vervult. “Ik sta uiteindelijk liever op het ijs dan in een hospitality-ruimte”, zei hij.

Hij zal hoe dan ook het schaatsen niet loslaten, want daarvoor houdt hij te veel van de sport. “Het schaatsen is in Nederland heel speciaal. Het is deel van onze volkscultuur. Dat hebben ze in geen enkel ander land.”

Foto: Roel Dekker en Jan Bolt | Huub Snoep

 

 

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?