Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inline-skaters Berga en Kamminga grijpen goud bij KPN NK Marathon in Staphorst

Gepubliceerd zaterdag 15 juni 2019

Inline-skaters Ingmar Berga en Manon Kamminga zijn de nieuwe nationale kampioenen op de marathon. Voor hen klonk vandaag het Wilhelmus aan het eind van een attractief en geslaagd KPN NK Marathon Inline-skaten in Staphorst.

Bij de mannen was een vroege ontsnapping op het parkoers rond De Tippe meteen beslissend. Het resulteerde in een kopgroep van zeven man. Dat waren de drie ‘thuisrijders’ Jordy Harink, Ronald Haasjes en Gerwin Smit (tevens voorzitter van de organiserende Skeelervereniging Staphorst), aangevuld met Robert Post, Ingmar Berga, Bart Hoolwerf en Ruurd Dijkstra.

Nadat die laatste was afgehaakt, mocht het zestal de koers afmaken. In de slotronde trok Post vakkundig de sprint aan voor Berga, zijn ploegmaat van Okay Fashion & Jeans. De 34-jarige routinier uit Hoogeveen maakte het karwei knap af. In de eindspurt bleef hij Harink (Rouveen) nipt voor, het brons was voor Post (Groningen).

Berga toonde zich dolblij met zijn zege. “Ik heb in mijn loopbaan al heel wat gewonnen, maar deze titel ontbrak nog”, sprak de winnaar, die als inline-skater in 2010 al wel Europees kampioen op de marathon was geworden. Bij de NK’s marathon stond hij (sinds 2004) zes keer op het podium: drie keer zilver, drie keer brons. “Mooi dat ik nu de titel pak. Die kan ik ook weer afstrepen.”

Vrouwen
Bij de vrouwen eindigde de spannende koers over 42 kilometer in een sprint van het peloton. Daarin was Manon Kamminga wederom de slimste en snelste. Het betekende haar derde overwinning bij deze NK Marathon, ook in 2011 en 2014 pakte ze de titel. Kamminga heeft op dit onderdeel ook al twee Europese titels (2014 en 2017) op zak. De Friezin versloeg op de streep Berber Vonk (Appelscha), die tweede werd, en nummer drie Anna van den Bos (Zaandijk), die halverwege de koers nog een dappere vlucht had ondernomen.

Remo Slotegraaf (Peize) kwam solo over de finish bij het NK voor de junioren A. Achter hem finishte thuisrijder Christiaan Haasjes (Staphorst) als tweede en het brons was voor Gert Jan van Diepen (Werverhoof). Bij de meisjes werd Ramona Westerhuis (Blokker) nationaal kampioene bij de junioren A. Het zilver was voor Bente Kerkhoff (Oostwoud) en Evelien Vijn (Wieringerwerf) veroverde de derde plek.

Junioren B en Masters

Bij de junioren B ging het rood-wit-blauwe tricot naar Kayo Vos (Puttershoek), die op het podium gezelschap kreeg van nummer twee Jorian ten Cate (Apeldoorn) en bronzen Ewout Beijeman (Oldebroek). Loes Busser (Diepenveen) werd in dezelfde categorie kampioen bij de meisjes, Dinly Koster (Havelte) pakte het zilver en nummer drie werd Patricia Koot (Sassenheim).

In de ochtenduren streden de masters om de diverse titels. Die gingen uiteindelijk naar Jarno van Wingerden (40+, Zwijndrecht), Wim van Leest (50+, Oostzaan), Albert Bakker (60+, Scharmer) en Yvonne Kuin (vrouwen).

De volledige uitslagen zijn te vinden op schaatsen.nl.

Op de foto: de nationale kampioenen marathon van 2019, Manon Kamminga en Ingmar Berga  (Foto Hidde Muije)

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?