Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inline-skater Jordy van Workum wereldkampioen junioren afvalkoers

Gepubliceerd vrijdag 6 juli 2018

Junior Jordy van Workum is bij het WK Inline-skaten op de weg in Arnhem wereldkampioen afvalkoers geworden. Op 11 mei raakte de rijder uit Midwoud nog zwaar geblesseerd bij een crash op het NK in Heerde. “Dat ik hier nu sta, als wereldkampioen zelfs, is echt niet te geloven.”

Voor Van Workum, die deze maand 18 wordt, leek bij die valpartij twee maanden geleden een droom in duigen te vallen. Zijn herstel ging ook moeizaam. “Twee weken geleden dacht ik nog dat ik het WK niet meer zou halen.” Maar dat lukte toch. En hoe! Dinsdag won Van Workum al brons met de relayploeg op de piste in Heerde, gisteren voegde hij daar op spectaculaire wijze een wereldtitel aan toe.

Met Oranje-ploegmaat Teun de Wit reed Van Workum een ijzersterke finale. Met nog tien ronden te gaan veroorzaakte de Belg Jason Suttels een valpartij, die het Nederlandse duo net kon ontwijken. Zo bleven ze samen over voor de slotsprint van vijf man. De Wit haakte als eerste af, maar Van Workum bleek oppermachtig en kwam als eerste over de streep.

Daar kreeg de jonge West-Fries het even te kwaad. ‘De hele reis hier naartoe’ kwam naar boven, zei hij snikkend. Van Workum bedankte en public zijn ‘mam’ en stiefvader, en droeg zijn wereldtitel even later op aan zijn opa. “Hij is anderhalf jaar terug overleden, deze zege is voor hem.” Zo klonk tijdens dit WK Inline-skaten voor het eerst het Wilhelmus.

Michel Mulder

Dolgraag had Michel Mulder vanavond ook op het erepodium gestaan. De 32-jarige Zwollenaar had zich knap naar de finale van de wedstrijd over one lap (één rondje) geknokt, waar zijn tweelingbroer Ronald strandde in de kwartfinales. Michel moest het in de loodzware eindstrijd opnemen tegen twee Colombianen, Edwin Estrada en Pedro Causil, en de Duitser Simon Albrecht.

Mulder ging flitsend van start, hield lang uitzicht op een medaille, maar kon zelfs met een spagaatfinish niet voorkomen dat hij ‘slechts’ vierde werd. Voor een finaleplek zou hij vooraf hebben getekend. “Het is me nu vijf keer op een rij gelukt bij mijn laatste WK-deelnames.”  Maar met de vierde plek was hij allerminst blij. “Ik ben teleurgesteld, want als enige van de vier finalisten sta ik zonder medaille. Meer zat er helaas niet in…”

Estrada werd wereldkampioen, zijn landgenoot Causil finishte als derde. Het Colombiaanse volkslied klinkt bij dit WK inline-skaten nog vaker dan het Wilhelmus bij het Olympische langebaanschaatsen. Het medaille-totaal van de Colombianen tijdens dit WK staat alweer op 31 en 15 kleur was de kleur goud.

Overige Nederlanders

Crispijn Ariëns begon vandaag goed in de finale van de puntenkoers. Hij sprokkelde zes punten bij elkaar, maar moest passen toen vier man wegsprongen uit de grote groep. Ariëns eindigde als achtste, ver achter de Colombiaanse winnaar Daniel Zapata. Bart Hoolwerf was er niet in geslaagd zich voor de finale te plaatsen.

Bianca Roosenboom en Elsemieke van Maaren konden zich in de vrouwenfinale niet mengen in de strijd om de medailles. Zij finishten respectievelijk op plaats 20 en 31, wereldkampioene werd Johana Viveros uit… Colombia.

Op de afvalkoers voor meisjes reed Anna van den Bos zich bij de beste tien van de wereld. Ze finishte als negende in de koers die werd gewonnen door de Colombiaanse Nathalia Permudez. Bente Kerkhoff had zich niet voor de finale geplaatst. Bij de one lap voor vrouwen strandden Elisa Dul en Maya de Jong in de series; wereldkampioene werd de Colombiaanse Andrea Canon.

Jeugd Olympische Spelen

Op basis van hun prestaties tijdens dit WK hebben Merijn Scheperkamp en Marit van Beijnum zich geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit najaar worden gehouden in Buenos Aires.

Het WK, dat afgelopen zondag begon op de piste in Heerde, beleefde gisteren zijn eerste wedstrijddag op het wegparkoers in de binnenstad van Arnhem. Het publiek kwam daar in groten getale op af.

Morgen gaat het WK Inline-skaten verder met de afvalkoers (20 km) voor senioren en de one lap en puntenkoers (10 km) voor junioren. Op een steenworp afstand beleeft ook het WK Freestyle-skaten morgen zijn tweede dag. Meer informatie over beide WK’s is te vinden op de speciale pagina’s van schaatsen.nl. Via diezelfde site is ook de livestream te vinden.

 

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?