Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Historisch Congres KNSB (met video)

Gepubliceerd zaterdag 27 juni 2009

Terpstra nieuwe voorzitter KNSB

Op het veertiende KNSB Bondscongres in Biddinghuizen hebben de aanwezigen ingestemd met de nieuwe bestuurs- en organisatiestructuur. Dat betekent dat de KNSB met de nieuwe voorzitter Doekle Terpstra – hij werd op het Bondscongres unaniem gekozen – met een hedendaagse en professionele structuur de toekomst in kan.

Terpstra nieuwe voorzitter

Na een implementatie, die een jaar zal vergen en zal worden geleid door Terpstra, zal het Congres vermoedelijk komende december al de nodige statuten en reglementen wijzigen. Vervolgens zal over twee jaar met alle betrokkenen de nieuwe structuur worden geëvalueerd.  

De nieuwe bestuurs- en organisatiestructuur maakt een strikte scheiding tussen strategie & toezicht en uitvoering. Een Ledenraad zal de plaats innemen van het huidige Bondscongres. Die raad vormt het hoogste orgaan van de KNSB en bestaat uit vertegenwoordigers van de acht gewesten, de vereniging van professioneel schaatsen en de topsportatleten. Er komen twee permanente stuurgroepen: één voor de topsport en één voor de breedtesport. Topsport en Breedtesport komen onder leiding van een directeur sport, respectievelijk een algemeen directeur. Op die manier is er weliswaar sprake van een tweehoofdige leiding, maar is de algemeen directeur eindverantwoordelijk. Dat is uiteindelijk degene die de knopen doorhakt en verantwoording aflegt aan het algemeen bestuur. De directeur sport is verantwoordelijk voor de top-, de wedstrijd en de breedtesport. De inpassing van het kunstrijden binnen de KNSB-structuur is nog niet gerealiseerd. Een ingestelde stuurgroep komt binnen afzienbare tijd met een advies hierover.

Aanpassing van het bestaande bestuurs- en organisatiemodel was nodig omdat het functioneren van het topschaatsen binnen de KNSB steeds meer onder druk kwam te staan. Daarnaast was er aanleiding om de verenigingstructuur te moderniseren en te professionaliseren. De bestaande structuur is bestuurlijk en organisatorisch niet meer opgewassen tegen de eisen die eraan mogen worden gesteld en belemmert daardoor het optimaal functioneren van de schaatsbond. 

Het algemeen bestuur van de KNSB gaf daarom in 2008 opdracht aan de commissie Schenk voorstellen te doen om de topsportactiviteiten binnen de KNSB verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Een projectgroep bestuurlijke organisatie analyseerde de problemen binnen de gewesten en secties. Een en ander leidde in maart jongstleden tot adviezen die vervolgens door Doekle Terpstra werd vervat in een model, dat op het Bondscongres in Biddinghuizen is aangenomen. 

Doekle Terpstra, de dertigste voorzitter in de geschiedenis van de schaatsbond, was blij dat het Congres zijn plan had omarmd. “De beslissing te komen tot een nieuwe bestuurs- en organisatiestructuur zal van grote betekenis zijn voor de KNSB en de schaatssport in het algemeen. Het pad dat we inslaan is dé oplossing voor een duurzame KNSB. Op alle niveaus komen straks de meningen bij elkaar, zodat we met z’n allen verantwoordelijkheid dragen voor wat er gebeurt binnen de KNSB.”

Met zijn verkiezing tot voorzitter was hij al even content. “Men vraagt wel eens: ’Doekle, waar begin je aan’. En dan heb ik één woord als antwoord: schaatsen. Want schaatsen is zo’n prachtige, verbindende sport in ons land.” Terpstra liet duidelijk weten dat schaatsen wat hem betreft meer is dan ’Sven Kramer’, dus langebaanschaatsen: “Schaatsen is alle disciplines, dus naast langebaan ook kunstrijden, shorttrack, marathon… Sterker: de KNSB wordt met het skaten erbij in toenemende mate een bond die 12 maanden rond sport aanbiedt.”

Een belangrijk derde onderwerp op de agenda van het veertiende Bondscongres was de begroting 2009-2010. Ook deze werd goedgekeurd.

Voor hun enorme verdiensten voor de schaatssport werden Jan Gründlehner en Aad van der Velde benoemd tot lid van verdienste van de KNSB. In verband met een operatie ontving Van der Velde de versierselen, behorend bij de onderscheiding, al tien dagen geleden.

Onderscheidingen Bondscongres

Daarnaast werd de Almeerse Schaatsvereniging in het zonnetje gezet. De ASV werd ruim een week geleden door NOC*NSF gekozen tot ’Het Sportbestuur van het Jaar’. De verenigingen Nut en Vermaak, de Schoorlse Schaatstrainingsgroep en de Deventer IJsclub ontvingen elk 1500 euro. De drie ijsclubs hadden in het kader van een prijsvraag het beste Jeugdplan 2009 ingeleverd. Dit plan moest gemaakt zijn door jongeren binnen de verenigingen en voorzien in promoten van de schaatssport.

 

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?