Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Gouden Speld Marrit Leenstra bij officieel afscheid, Thialf zwaait ook vrijwilligers uit

Gepubliceerd maandag 25 februari 2019
Marrit Leenstra (29) heeft zondag de Gouden Speld van de KNSB ontvangen voor haar prestaties als langebaanschaatsster. Zij kreeg de bondsonderscheiding opgespeld door Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. Dit gebeurde in Thialf, tijdens de ISU WK Sprint, waarbij de schaatswereld officieel afscheid van Leenstra nam.

Jan van Veen, een van haar voormalige coaches, sprak bij deze gelegenheid lovende woorden. “Jij verdient onze bewondering. Ik wil je hartelijk danken voor een intense carrière en ik weet zeker dat je ook in je nieuwe loopbaan super succesvol wordt.”

De Friezin zette vorige zomer een punt achter haar loopbaan als topsporter, waarin zij onder meer met de Nederlandse achtervolgingsploeg één olympische en drie wereldtitels won. De atlete uit Wijckel finishte individueel vaak (nipt) als vierde, maar won bij de Winterspelen in Gangneung (2018) olympisch brons op de 1500 meter.

Studie

Na het bereiken van dat individuele succes besloot Leenstra, die in haar beste tijden als vlinder over het ijs bewoog, met schaatsen te stoppen. Ze ging zich serieus storten op het afronden van haar studie Geo-Information Scienceaan aan de universiteit van Wageningen. Daarmee kwam een eind aan een fraaie carrière, die ze flitsend was begonnen als wereldkampioene junioren in Changchun (2008).

Na Jong Oranje schaatste Marrit Leenstra onder meer voor de commerciële teams TVM, Hofmeier en Corendon. De laatste jaren van haar loopbaan trainde ze met de Italiaanse selectie, waar haar echtgenoot Matteo Anesi assistent-coach was. Leenstra heeft met 1.52,06 het Nederlands record op de 1500 meter in handen, gevestigd op 3 december 2017 in Calgary . “Dat was denk ik mijn beste race ooit.”

Vrijwilligers

Leenstra was niet de enige van wie in Thialf afscheid werd genomen. Ook twee trouwe vrijwilligers van de Heerenveense schaatstempel zijn gestopt: Wim Metselaar en Daan Bruining. De twee worden omschreven als zwaargewichten onder het vrijwilligerskorps: betrouwbaar, stabiel en altijd aanwezig.

Metselaar runde elf jaar de portefeuille hotelzaken. Hij was contactpersoon voor alle hotels, waarmee hij van grote waarde was voor starters, scheidsrechters, sporters en begeleiders.

Bruining was sinds 1999 bij het Organisatiecomité (OC) verantwoordelijk voor de accreditaties. Op zijn computer heeft hij een database van vrijwel de gehele schaatswereld. Hij kent ze allemaal en iedereen kent Daan.

De laatste man die zondag nog even in de bloemetjes werd gezet was Jan Zwier, die bij de WK Sprint afscheid nam als internationaal starter, een rol die hij vele jaren met verve heeft vervuld.

Vlnr: Daan Bruining, KNSB-voorzitter Herman de Haan, Wim Metselaar en Jan Zwier.

(Foto’s Huub Snoep)

 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?