Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

‘Familiebedrijf’ KSV Haarlem in drie jaar tijd gegroeid naar 120 leden

Gepubliceerd vrijdag 16 maart 2018

KSV Haarlem is een jonge vereniging die pas drie jaar bestaat, maar wel al 120 leden heeft. De kunstrijvereniging is opgericht door een echtpaar, dat ook het dagelijks bestuur vormt. “Onze filosofie is: als je het leuk wilt hebben, ben je welkom.”

Rogier Langenberg en Sarina Langenberg-Agata houden zich al jaren bezig met het kunstschaatsen in Haarlem. Het echtpaar runde een aantal jaar een commerciële onderneming die volwassenen hielp het kunstrijden onder de knie te krijgen. Toen er zich steeds meer kinderen aansloten bij de groep, werd al snel besloten dat het handiger zou zijn verder te gaan als een vereniging. Drie maanden later was het proces al afgerond.

“Het ging vrij eenvoudig. De structuur van een vereniging was bij ons namelijk al altijd aanwezig”, zegt Langenberg. “Als je besluit een vereniging te worden is het verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, samen met een notaris de statuten op te stellen en een bestuur te vormen. Daarnaast zijn we met onze wens naar de KNSB gegaan. Zij lieten weten dat we een vereniging konden worden, mits er nog geen andere kunstrijvereniging in Haarlem was. Dat bleek niet het geval en toen zijn we begonnen.”

Ondernemers

KSVH is in korte tijd hard gegroeid. Momenteel telt de kunstrijvereniging 120 leden, waarvan ongeveer 20 volwassenen. “We zijn een vereniging voor alle leeftijden, maar het merendeel van onze leden zijn kinderen. Er schaatsen bij ons veelal recreanten. De laatste tijd is er wel veel aanwas van buitenaf en hebben we een kwaliteitsinjectie gekregen”, aldus Langenberg.

Langenberg en zijn vrouw Sarina vormen samen met Zohair Boukhris het bestuur. Gedrieën dragen ze zorg voor alle zaken die er komen kijken bij het besturen van een vereniging. Van de financiën tot het vrijwilligersbeleid en van de technische zaken tot de communicatie en PR. Langenberg: “Sarina en ik zijn ondernemers en bovendien hadden we al ervaring in het verenigingsleven. We wisten dus het nodige over een bedrijf opzetten en hoe dat te organiseren. Dat komt nu zeker van pas.”

Familiebedrijf

Voordat KSVH daadwerkelijk werd opgericht keek Langenberg goed rond bij andere verenigingen om te zien hoe de zaken daar geregeld waren. Die ervaring hielp bij het bepalen van de filosofie van de vereniging. “Het draait bij ons voor een groot deel om de sfeer. We zijn min of meer een familiebedrijf”, zegt Langenberg. “Mijn vrouw en ik zijn eigenlijk altijd aanwezig bij trainingen. De ouders staan bij ons gewoon langs de kant tijdens trainingen. We voeren gesprekjes met hen en daardoor weten we precies wat er speelt. Er staat altijd een kar met koffie en thee naast het ijs en we bieden degenen die staan te kijken iets te drinken aan. Zo bewaken we de sfeer.”

Communicatiemethode

Omdat KSVH in een paar jaar tijd van een commerciële organisatie met ongeveer 20 klanten naar een vereniging met meer dan 100 leden is gegaan, kwam er veel op het bordje van Langenberg en zijn vrouw. “Het kost veel tijd om een vereniging op te zetten. Helemaal op de manier waarop wij het doen. Daarom zoeken we nu naar ouders en verzorgers met de juiste mentaliteit om ons te helpen en ondersteunen. Ze zijn bekend met ons systeem, onze manier van werken en onze filosofie. Mede dankzij de goede contacten die we met hen hebben, zetten ze zich voor ons als vrijwilliger in.”

Door het nauwe contact met ouders en verzorgers worden eventuele problemen meestal al in de kiem gesmoord. “We luisteren altijd goed. De meeste zorgen kun je vaak al wegnemen door preventief te werken”, aldus Langenberg. “We voeren korte gesprekjes, waarin we zaken kunnen toelichten of uitleggen. Dat geeft ouders en verzorgers de kans hun hart te luchten en wij kunnen daarop anticiperen. Puur door de communicatiemethode met ouders en verzorgers onderscheiden wij ons al van heel veel andere verenigingen. Onze filosofie is niet voor niets dat iedereen welkom is en dat plezier bij ons vooropstaat.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo helpt Radboud mensen die tijdelijk buitenspel staan en vergrootte Schaatsvereniging Zwolle haar naamsbekendheid met de organisatie van de Night Skate Zwolle.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?