Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Evert Hoolwerf en Irene Schouten pakken eindzege in eerste Trachitol Trophy

Gepubliceerd zondag 25 november 2018
Marathonschaatsers Evert Hoolwerf en Irene Schouten, beiden van Team Royal A-ware, zijn de eerste winnaars geworden van de Trachitol Trophy, de vierdaagse wedstrijd op kunstijs. Schouten deed dat door alle vier etappes te winnen. Voor Hoolwerf volstond een zesde plek in de enerverende finale in Groningen.

Het peloton had in drie dagen al 305 rondes in de benen, toen het op ijsbaan Kardinge aan de finale van liefst 150 rondes begon. De vermoeidheid was voelbaar. Toch kozen twintig man al snel het avontuur, wat resulteerde in een ronde voorsprong.

In die kopgroep zaten onder anderen klassementsleider Hoolwerf, diens ploeggenoten Bob de Vries en Simon Schouten, hun grootste concurrent Crispijn Ariëns (Okay Fashion&Jeans) én goodold Jouke Hoogeveen. De natuurijsspecialist van team Bouwselect groeide uit tot de smaakmaker van deze slotkoers, door in zijn eentje tientallen rondes solo voor de kopgroep uit te rijden.

Zijn poging om nog een extra ronde voorsprong te pakken slaagde echter niet. Hoogeveen werd in de slotfase teruggepakt, probeerde nog eens weg te komen en ging in de laatste ronde jammerlijk onderuit. Simon Schouten spurtte naar de laatste dagzege, die hij greep voor Sjoerd den Hertog en nummer drie Frank Vreugdenhil.

Hoolwerf

Evert Hoolwerf zag het van een afstandje lachend aan. De klassementsleider had de hele koers vooral oog gehad voor zijn naaste rivaal Ariëns, die hij op de streep precies voorbleef. Daarmee was zijn eindoverwinning een feit. Hoolwerf had genoten van de Trachitol Trophy, hij is blij dat de meerdaagse is teruggekeerd.

“Ik heb vroeger zelf bij de zesdaagse staan kijken, thuis heb ik zelf nog een spruitjestrui, van Jan Maarten Heideman”, vertelt Hoolwerf. “Een meerdaagse wedstrijd hoort gewoon bij het marathonschaatsen. Het wordt elke dag zwaarder, dan komen de sterke mannen bovendrijven.”

De tweede plaats in het klassement was voor Ariëns en Schouten eindigde als nummer drie.

Het puntenklassement, goed voor het intussen bekende Trachitol-tablettenpak, werd gewonnen door Bart de Vries. De tweede plek in de puntenstrijd was voor Hoolwerf en Ariëns werd derde.

Vrouwen

Irene Schouten was bij de vrouwen vier dagen lang oppermachtig. Zo won al in Breda, Utrecht en Hoorn. Ook in Groningen, in de wedstrijd over 100 rondes, was ze een klasse apart. Schouten was een van de initiatiefnemers voor de kopgroep van 19 vrouwen die een ronde voorsprong op het peloton pakte. Ze viel daarna geregeld aan. “Het liefst was ik hier solo aangekomen. Maar iedereen let op mij. Als ik wegspring, hoor ik de ploegleiders al fluiten”, zegt Schouten.

Zo leek het uit te draaien op een groepssprint, ware het niet dat Loes Adegeest haar medevluchters alsnog poogde te verrassen. Ze kneep er zes ronden voor het einde tussenuit en leek uit de greep van de groep te blijven. Pas in de laatste bocht moest de rijdster van Speelman-Haak capituleren voor Schouten, die daarna ongenaakbaar naar de streep snelde. De tweede plek was opnieuw voor Marijke Groenewoud, het brons voor Manon Kamminga.

“Ik vond het wel mooi dat Loes aanviel, en ik gunde haar ook de zege wel”, zei Schouten. “Maar ja, als topsporter wil je altijd zelf winnen.” Dat lukte, voor de vierde keer op een rij. In het klassement om de Trachitol Trophy bleef ze Kamminga (2) en Groenewoud (3) voor.

Ook het puntenklassement schreef Schouten op haar naam, goed voor het tablettenpak. Daar was ze blij mee, want als klein meisje had zij op de ijsbaan in Alkmaar al staan genieten van the Greenery Six. “Dat spruitjespak, daar droomde ik van. Het was wel lelijk, maar dat wilde ik later zelf ook wel winnen.”

Uitslagen 

Mannen

Finale Groningen (150 rondes):

1. Simon Schouten (Royal A-ware)

2. Sjoerd den Hertog (Okay Fashion&Jeans)

3. Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk)

Klassement Trachitol Trophy

1. Hoolwerf                             95,2 punten

2. Crispijn Ariëns (Okay)        81

3. Schouten                            74,1

Puntenklassement

1. Bart de Vries (Bouw &Techniek)    35

2. Hoolwerf                                        16

3. Ariëns                                            15

Vrouwen

Finale (100 rondes):

1. Irene Schouten (Royal A-ware)

2. Marijke Groenewoud (Royal A-ware)

3. Manon Kamminga (A6.nl)

Klassement Trachitol Trophy

1. Schouten                115,4 punten

2. Kamminga              86

3. Groenewoud          83

Puntenklassement:

1. Schouten                            42 pnt

2. Imke Vormeer (Palet)         19

3. Kamminga                          17

Beloften

Finale (120 rondes):

1. Shen Hanyang

2. Marc Middelkoop

3. Rémon Vos

Klassement Trachitol Trophy

1. Casper de Gier.  87,1 pnt

2. Daan Gelling.     82,1

3. Ruud Slagter.     81,1

Puntenklassement:

1. Casper de Gier.              40

2. Shen Hanyang.              36

3. Leander van der Geest. 16

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?