Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Eindzeges in Trachitol Trophy voor Hekman en Groenewoud

Gepubliceerd zondag 24 november 2019
Op IJsbaan Kardinge in Groningen is Gary Hekman winnaar geworden van het eindklassement om de Trachitol Trophy 2019. Een tweede plaats in de finale was daarvoor voldoende. De dagzege was voor Erik Jan Kooiman. Bij de vrouwen won Pien Keulstra de slotetappe, Marijke Groenewoud schreef het eindklassement op haar naam.

“Dit is volgens mij voor het eerst dat ik een klassement heb gewonnen”, sprak Hekman met het oranje-paarse pijlenpak om de schouders. “Anders gebeurt er altijd wel iets, dan verkloot ik het door te vallen of zo. Daarom was ik er vooraf niet gerust op. Maar ik heb gedaan wat ik moest doen.”

Met drie etappezeges op zak kon Gary Hekman de eindzege eigenlijk amper nog ontgaan. Zijn team AB Vakwerk liet zich ook niet meer verrassen. Dat Kooiman (Okay Fashion & Jeans) in zijn eentje een ronde voorsprong pakte, met enige steun van zijn teruggezakte ploegmaten Ingmar Berga en Crispijn Ariëns, vond de klassementsleider prima. De enige die niet weg mocht komen was Sjoerd den Hertog.

Dat gebeurde dus ook niet. Hekman won opnieuw met overmacht de sprint van het peloton, waarmee hij zijn eindzege veiligstelde . Daarna mocht Kooiman nog drie rondes solo over het ijs, om op Kardinge na 150 rondes uitgebreid juichend over de streep te komen. Den Hertog behield zijn tweede plaats in het klassement, Kevin Hoekstra eindigde als derde.

Bart Hoolwerf maakte het teamsucces voor AB Vakwerk compleet. Ondanks een valpartij won hij het klassement om de tussensprints, waardoor hij het tablettenpak van de Trachitol Trophy mee naar huis mocht nemen.

Vrouwen
Bij de vrouwen stelde Marijke Groenewoud (Team ZiuZ), na haar zeperd van zaterdagavond, in Groningen orde op zaken. Maar dat ging niet vanzelf. De dagzege werd een prooi voor Pien Kelustra (A6.nl), die op zo’n 20 ronden voor de eindstreep samen met Emma Engbers (Mastermind) uit het peloton wist te ontsnappen. Beiden kregen hulp van afzakkende ploeggenoten om een ronde voorsprong te pakken, maar dat lukte niet.

Het tweetal bleef echter wel uit de greep van het peloton en Keulstra toonde zich de sterkste in de sprint-a-deux. De spurt van het peloton werd vervolgens beslissend voor de eindzege. Kelly Schouten (ZiuZ) had zaterdag in de derde etappe de macht overgenomen van teamgenote Groenewoud. In het klassement was het gat tussen de twee slechts 1,9 punt.

Nu was Groenewoud de sterkste: zij spurtte naar de derde plek. Schouten werd direct achter haar vierde. Dat Groenewoud hiermee het eindklassement op haar naam schreef, had ze zelf niet eens in de gaten. “Ik wist niet precies hoe de puntentelling was”, zei ze. “Pas toen we voor de huldiging bij het podium stonden, kreeg ik door dat ik hem had gewonnen.”

Kelly Schouten, een nichtje van Irene Schouten, de winnares van vorig jaar, moest genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement. Het brons was voor Jade van der Molen (Palet). Het Trachitol-tablettenpak, voor het klassement om de tussensprints, ging uiteindelijk naar Manon Kamminga (A6.nl).

Beloften
Bij de beloften liet Ruud Slagter zich op de slotdag niet meer verrassen. De dagzege ging naar Lars Woelders. In de sprint van het peloton zorgde klassementsleider Slagter ervoor dat hij zijn belangrijkste rivalen netjes achter zich hield. Rémon Vos werd tweede in de eindrangschikking, de derde plaats was voor Chiel Smit.

De Trachitol Trophy beleefde vorig jaar zijn eerste editie. Hiermee werd een oude traditie, de meerdaagse wedstrijd, in ere hersteld. Evert Hoolwerf en Irene Schouten gingen de boeken in als de eerste winnaars van deze vierdaagse. Alle uitslagen van deze tweede Trachitol Trophy vind je hier.

Meer informatie over de uitslagen van de Trachitol Trophy vind je op schaatsen.nl/marathon.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?