Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Eerste RTC’s KNSB in Groningen en Haarlem

Gepubliceerd dinsdag 25 maart 2014

De KNSB heeft Groningen en Haarlem als voorlopige locaties aangewezen voor de eerste twee van in totaal vijf tot zes Regionale Talentencentra (RTC’s) voor langebaan, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten. De status ’voorlopig’ heeft te maken met de implementatiefase. In de komende weken zullen Groningen en Haarlem samen met de KNSB de rechten, plichten en verwachtingen met elkaar bespreken. Dit zal moeten resulteren in een definitieve samenwerkingsovereenkomst.

RTC’s zijn multidisciplinaire locaties, waar de beste talenten uit een regio een uniform opleidingstraject wordt geboden op zowel sportief als maatschappelijk vlak. Binnen een professionele omgeving met full time coaches en (para)medische begeleiding wordt dicht bij huis dagelijks getraind en er is een sterke combinatie met onderwijs.
Er vindt samenwerking plaats met enerzijds selecties van banen en verenigingen en anderzijds de Nationale Teams/topteams. Het uiteindelijke streven is dat talenten soepel doorstromen naar dit hoogste niveau.

Op het moment dat alle vijf tot zes RTC’s op ‘stoom’ zijn, zal de infrastructuur rondom talentherkenning en –ontwikkeling van lokaal naar nationaal niveau door de Regionale Talentencentra zijn overgenomen.

De KNSB verwacht in de loop van het jaar de volgende twee ’accreditaties’ voor een RTC toe te kennen. Bij de aanwijzing van een RTC, waarvoor een speciale werkgroep is ingesteld, wordt onder andere rekening gehouden met criteria als het aantal talentvolle jeugdige schaatsers/inliners in een gebied, de faciliteiten en begeleiding, onderwijs, organisatie en financiën en geografische spreiding tussen RTC’s over het land.

In deze eerste ronde waren er vijf gegadigden. In het licht van de vooraf opgestelde criteria (zie vorige alinea) heeft de werkgroep op basis van ingediende plannen en locatiebezoeken de directie van de KNSB geadviseerd om Groningen en Haarlem als RTC-locaties aan te wijzen. De directie heeft dit advies integraal overgenomen, waarmee de voorlopige keuze voor de eerste twee RTC locaties een feit is.

Zowel in Groningen als in Haarlem reageren de initiatiefnemers opgetogen over de aanwijzing. Dirk Wijma, voorzitter van het gewest Groningen: “Wij zijn hier enorm blij mee. Op deze manier bundelen wij op een fantastische manier de kwaliteit en expertise van de gewesten Groningen en Drenthe, iSkate en de KNSB, waardoor we een mooi multidisciplinair opleidingstraject kunnen aanbieden voor het schaats- en skatetalent uit de regio.”

Michiel Kersten, voorzitter van de baancommissie Haarlem, is al even enthousiast: “Deze aanwijzing is in feite het ’dak’ op ons al uitstekend draaiende opleidingstraject. Nu kunnen we vanuit onze C- en B-selectie nog beter doorbouwen naar de A-junioren en neo’s.” Kersten benadrukt wel dat er met het multidisciplinaire karakter van de RTC’s een prachtige uitdaging bijkomt: “We hebben de laatste jaren het shorttrack in Haarlem goed ontwikkeld, nu ligt er de uitdaging om de juiste faciliteiten te scheppen voor de inline-skaters. Maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?