Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Derde schaats-RTC komt in Enschede

Gepubliceerd vrijdag 20 maart 2015

De KNSB heeft Enschede aangewezen als locatie voor de derde van in totaal vier tot vijf Regionale Talentencentra (RTC’s) voor langebaan, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten. Inmiddels zijn de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst gezet, waarmee RTC Oost officieel geaccrediteerd is als RTC.
Eerder zijn al RTC’s van start gegaan in Haarlem en Groningen, respectievelijk RTC Noord-West en RTC-Noord. In Dordrecht ging eerder ook al een pilot van start met shorttrack en kunstrijden.

Vanaf mei gaat in Enschede een fulltime programma van start, waar de beste talenten uit de gehele regio Oost op basis van een talentprofiel geselecteerd worden vanaf de B2 junioren leeftijd. Johan Freriksen wordt hoofdcoach en sporttechnisch coördinator.
De komende weken volgt een kick off, waarbij de baanselecties van Deventer, Nijmegen en Enschede worden uitgenodigd. Het RTC zal een nauwe samenwerking aangaan met deze baanselecties om zo de doorlopende leerlijnen vanaf de c junioren te bevorderen.
RTC Oost zal zich net als de andere RTC’s in Haarlem en Groningen inspannen om naast langebaan ook de disciplines shorttrack en inline-skaten te ontwikkelen naar een fulltime programma in de komende twee jaren.
Kunstrijden is nog niet toe aan het inbedden in RTC’s, laat Emiel Kluin, die als programmamanager RTC’s aan de KNSB verbonden is, weten. “Bij kunstrijden zijn we vooral bezig sterke verenigingen te ontwikkelen. De Drechtsteden in Dordrecht en de Bossche Kunstrij Vereniging in ’s-Hertogenbosch zijn daar mooie voorbeelden van.”

Harry Oosterhuis, voorzitter van de stichting RTC Oost, is erg blij dat de gewesten Gelderland en Overijssel erin geslaagd zijn gezamenlijk een RTC te realiseren: “We waren het samen snel eens over de aanvraag. Dankzij de prima samenwerking met de mensen op het KNSB Bondsbureau is het gelukt op tijd gereed te zijn om de voorbereidingen voor volgend seizoen in volle vaart te kunnen starten.”

Waar de overige RTC’s komen, wordt in het komende half jaar bepaald. Conform de door de KNSB vastgestelde procedure worden uiterlijk 1 juli goede plannen verwacht vanuit tenminste de regio Zuid en de regio Zuid West.

“Er wordt door veel mensen in het land hard gewerkt om de talentontwikkeling naar een hoger plan te tillen, en met succes”, benadrukt programmamanager Emiel Kluin. “Complimenten voor een ieder die zich met hart voor de zaak inzet. De accreditering van RTC Oost betekent dat we goed op schema liggen om uiteindelijk in 2016 alle RTC’s op landelijk niveau te hebben ingericht.”

Wat is een RTC?

Een Regionaal Talentencentrum is een multidisciplinaire locatie, waar de beste talenten uit de langebaan, shorttrack en inline-skaten uit een regio een uniform opleidingstraject wordt geboden op zowel sportief als maatschappelijk vlak. Binnen een professionele omgeving met full time coaches en (para)medische begeleiding trainen talenten dagelijks dicht bij huis en is er een sterke combinatie met onderwijs. De KNSB stimuleert RTC’s samen te werken met enerzijds baanselecties en verenigingen en anderzijds de Nationale Teams/topteams. Het uiteindelijke streven is dat talenten soepel doorstromen naar dit hoogste niveau. De visie van de KNSB op talentontwikkeling sluit aan op de visie van NOC*NSF.

Voordelen regionale aanpak

Het voordeel van de regionale aanpak is dat talenten zich vanuit hun eigen regio kunnen ontwikkelen; dicht bij huis en met veel aandacht voor onderwijs. Dit maakt het mogelijk om meer talenten beter op te leiden. Verder wordt er in alle RTC’s vanuit één visie gewerkt waardoor al vanaf iets jongere leeftijd dan in het verleden in Jong Oranje een gedegen opleidingstraject wordt geboden. De RTCs zijn verplicht om drie disciplines op te pakken, wat bijdraagt aan de multidisciplinaire aanpak die de KNSB graag ziet. Tenslotte behouden we de kracht op lokaal niveau; de grootste talenten blijven in hun regio trainen en inspireren andere schaatsers.

 

 

 

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?