Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

De KNSB op weg naar 2020: ambitie topsport

Gepubliceerd woensdag 16 december 2015

De schaatssport is hofleverancier van Olympische medailles. Natuurijs brengt Nederland in de ban van schaatsen. De KNSB wil samen met haar partners de prestaties en het plezier in de schaats- en skatesport borgen. De KNSB moet een forse bijstelling doen op haar positie en omvang, tegelijkertijd zijn er mooie resultaten gerealiseerd op de diverse ambities uit het strategisch plan Op weg naar 2020. Zo streeft de KNSB naar Nederlandse topposities in de internationale schaats- en skatesport. Hoe staat het ervoor met deze ambitie?

Nederland heeft de gestelde prestatiedoelen voor internationale evenementen (ver) overtroffen. Hoogtepunten vormen de 24 medailles in Sotsji en het feit dat het aantal gewonnen medailles bij het WK en EK inline-skaten en shorttrack de afgelopen jaren hoger was dan verwacht.

Nieuw topsportmodel langebaan
Het waarborgen en ontwikkelen van topprestaties is noodzakelijk, talentherkenning en ontwikkeling zijn daarbij van groot belang. Tot seizoen 2014-2015 stroomde een kleine groep toptalenten via de gewesten door naar Jong Oranje om te worden klaargestoomd voor een van de merkenteams. Merkenteams konden een A,B of C licentie aanvragen met een divers pakket aan rechten en plichten. Hiermee werd een relatief smalle talentenpool ontwikkeld en een zeer brede pool aan subtop en topschaatsers.Jan-Smeekens-Michel-Mulder-Ronald-Mulder

In Van Podium tot Podium is gezamenlijk met experts, trainers en atleten de visie geformuleerd dat er juist een brede basis van talenten moet zijn en een kleine groep absolute top, zodat je vanuit een brede pool de beste schaatsers kunt selecteren en de kleine top de ideale randvoorwaarden biedt om topprestaties te leveren.

Op basis hiervan heeft de KNSB het nieuwe topsportmodel ontwikkeld en sinds 2014 gefaseerd ingevoerd. Het nieuwe topsportmodel houdt in dat talenten lokaal trainen en worden opgeleid in Regionale Talentencentra om door te stromen naar Topteams. In een topteam zitten 6-8 topschaatsers die elkaar sterker maken. Er zijn 4 tot 6 Topteams die met elkaar de concurrentie aan gaan om het beste uit zichzelf en daarmee uit anderen te halen.

Realisatie Talentencentra
De KNSB wil via Regionaal Talentencentra (RTC) talenten opleiden. Een RTC is een multidisciplinaire locatie waar de beste talenten uit de langebaan, shorttrack en inline-skaten uit een regio een uniform opleidingstraject wordt geboden op zowel sportief als maatschappelijk vlak. Na een succesvolle pilot in Dordrecht heeft de KNSB in 2014 een samenwerkingsovereenkomst getekend met RTC Noord en RTC Noord-West. In maart 2015 is RTC Oost geaccrediteerd. De KNSB verwacht dat in het voorjaar van 2016 de overige RTC’s operationeel worden, dit gaat om de regio’s zuid, midden en zuid-west.

De KNSB stimuleert RTC’s samen te werken met enerzijds baanselecties en verenigingen en anderzijds de Nationale Teams/topteams. Het uiteindelijke streven is dat talenten soepel doorstromen naar dit hoogste niveau. Jong Oranje is alleen nog de naamgever van het junioren team dat meedoet aan de internationale wedstrijden. Meer informatie over RTCs.

In het in 2015 gepubliceerde Meerjarenopleidingsplan is alle kennis verzameld over het opleidingstraject van talentvolle schaatsers van jong tot topper.

Kunstrijden op koersOndertekening VTO HSNkl
Kunstrijden loopt op koers in de realisatie van het meerjarenbeleid, waarbij het streven is dat er in 2022 een volwassen structuur is en Nederland meedoet bij de internationale top. Bij kunstrijden is de KNSB vooral bezig sterke verenigingen te ontwikkelen. De Drechtsteden in Dordrecht en de Bossche Kunstrij Vereniging in ’s-Hertogenbosch zijn daar mooie voorbeelden van.

De KNSB en de Bossche Kunstrij Vereniging (BKV) hebben in 2015 een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee is Den Bosch geaccrediteerd als Vereniging voor Talentontwikkeling Kunstrijden (VTO). In de toekomst wordt kunstrijden ingebed in de RTC’s. Meer informatie over de KNSB visie op kunstrijden.

Internationale profilering marathon
Het stimuleren van de marathon op internationaal niveau heeft onder meer een impuls gekregen omdat de mass start Olympisch is geworden. De KNSB heeft bijgedragen aan de internationale profilering en ontwikkeling van deze discipline. Daarnaast stimuleert de KNSB het toetreden van buitenlandse schaatsers tot de nationale marathon en mass start competitie om een zo sterk mogelijk deelnemersveld te creëren.

Manon-Kamminga-EK-Neeke-2Ruimte creëren voor het beoefenen van meerdere disciplines
De KNSB wil sporters die meerdere disciplines op topniveau beoefenen de ruimte bieden, omdat dit veelal bijdraagt aan de topsportambitie van de KNSB. Denk aan Jorien ter Mors en Suzanne Schulting die in shorttrack en langebaan topprestaties leveren. Of de broers Mulder die titels in het inline-skaten en langebaan schaatsen hebben behaald. Jorrit Bergsma kiest voor de combinatie marathon en langebaanschaatsen. Het onderdeel mass start trekt marathonschaatsers aan.

Innovatie
Daarnaast zijn er in lijn met het strategisch plan vorderingen op het gebied van wetenschap en innovatie en topsportaccommodaties. Zo is er een partnership met Thialf gesloten tot en met april 2019, Transportium Zoetermeer verwacht in 2019 te openen waarbij afspraken met de KNSB concreet worden ingevuld en er is een Vesmaco piste in Heerde.

Op het snijvlak van topsport en commercie geldt dat er in 2014 een schaatsakkoord is overeen gekomen tussen de Atletenvereniging, VPS en KNSB en er wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor de toekomst. Het doel is het borgen van continuïteit in de schaatssport en creatie van meerwaarde door het gezamenlijk vermarkten van rechten in de sport.

De KNSB wil samen met haar partners de prestaties en het plezier in de schaats- en skatesport borgen. In december 2011 heeft de Ledenraad het strategisch plan De KNSB op weg naar 2020 vastgesteld met ambities ten aanzien van topsport, sportparticipatie, fanbeleving, organisatie en samenwerking. In 2015 is de tussenstand opgemaakt. De KNSB heeft samen met partners als verenigingen, sporters, vrijwilligers, hoofdsponsor KPN, ijsbanen, sportmarketingbureaus en teams belangrijke stappen gezet op deze ambities, wel zal de KNSB een forse bijstelling moeten doen op haar positie en omvang. De KNSB brengt een serie artikelen uit met hoe het ervoor staat voor wat betreft de diverse ambities. In mei 2016 volgt op basis van de evaluatie en de visie ‘De KNSB op weg naar 2020’ het meerjarenbeleidsplan 2016-2020.

 

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?