Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Centrale KNSB Trainingsdagen Kunstschaatsen gestart in Tilburg

Gepubliceerd woensdag 13 november 2019
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar bij het kunstrijden breken betere tijden aan. De vijver aan talenten groeit, met name bij de twee erkende verenigingen voor talentontwikkeling: DDD in Dordrecht en BKV in Den Bosch. “Tijd dus om een nieuwe stap te zetten”, zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB.

De schaatsbond heeft daarom een Nationale Trainingsselectie (NTS) opgericht. De beste kunstrijd(st)ers van het land trainen sinds kort wekelijks gezamenlijk in Tilburg, onder leiding van Carine Herrygers en Jorik Hendrickx. Dit zijn jonge, ambitieuze trainers uit België, die beiden als actief sporter recent deelnamen aan de Olympische Spelen. De eerste gezamenlijke training van de NTS was op 17 oktober. Er vindt afstemming plaats met de Stichting Kunstrijden Nederland, waar diverse rijders ook trainingskampen volgen.

“We zijn heel blij dat Carine met haar ervaring in het begeleiden van sporters naar Olympisch niveau haar kennis en ervaring wil delen met onze sporters en coaches”, vertelt Venhuizen. “Jorik heeft als Olympiër in 2014 en 2018 zelf het traject tweemaal doorlopen en brengt deze ervaring nu in als coach. Hij is een groot voorbeeld voor onze sporters, evenals zijn zus Loena (twaalfde op WK 2019) die ook aansluit op de trainingsdagen.”

De KNSB gaat ook weer nationale teams uitzenden naar internationale ISU-wedstrijden. De afgelopen jaren stonden kunstrijders vaak als eenling uit Nederland aan de start. Deze week al neemt een Oranje-team deel aan de Tallinn Trophy en in februari reist men af naar Oberstdorf. Venhuizen: “We willen het nationale teamgevoel hiermee vergroten.”

“In 2012 zijn we gestart met een tienjarenplan”, vervolgt zij. “Uit de VTO’s zijn de laatste jaren veel talenten voortgekomen. De volgende stap is nu het opzetten van een nationaal team, zowel in fysieke vorm, vaker samen trainen, als in uitzendingen. Hiermee komen we steeds meer richting een programma dat in de toekomst mogelijk ondersteund kan worden door NOC*NSF. Het Centrum voor Topsport en Onderwijs Zuid biedt ons nu al de mogelijkheid gebruik te maken van een aantal leerlijnen en  faciliteiten op (para)medisch gebied. De komende periode zullen we met hen verder bekijken op welke manier we begeleiding van onze sporters kunnen optimaliseren.”

Meer weten over de discipline kunstrijden? Klik hier.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?