Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

“Als speaker kun je toeschouwers echt meenemen in een wedstrijd”

Gepubliceerd vrijdag 6 december 2019
Een speaker speelt een belangrijke rol bij schaats- en marathonwedstrijden. Hij of zij verslaat de ritten en kan bijdragen aan een betere sfeerbeleving. Henriet Wardenier begeleidt jaarlijks als speaker diverse wedstrijden. “Het gaat niet om mij, maar om de sporters.”

De speaker begeleidt verbaal de ritten en informeert de toeschouwers over de gebeurtenissen op het ijs. Wardenier, in het dagelijks leven werkzaam als medewerker service center bij de KNSB, is sinds een paar jaar speaker bij het (marathon)schaatsen. “Ik heb vroeger zelf geschaatst en vind het leuk als jongeren dat kunnen blijven doen. Omdat er vaak een tekort is aan mensen bij wedstrijden, ben ik vier jaar geleden een jurycursus gaan volgen en heb ik ook de speakeropleiding gedaan. Zo kan hopelijk iedereen blijven sporten in wedstrijdverband.”

De speaker functioneert direct onder de scheidsrechter van een betreffende wedstrijd en heeft daarbij een duidelijke PR/entertainer taak als het gaat om de uitstraling van de wedstrijden c.q. evenementen. Henriet is vooral actief bij regionale wedstrijden. “Als speaker kun je de toeschouwers echt meenemen in de wedstrijd. Wedstrijden op club- en baanniveau vind ik het leukste om te doen, omdat ik sommige van de schaatsers ken. Je kunt dan wat leuke persoonlijke feitjes in je verslag verwerken. De persoonlijke band met de mensen die op het ijs staan, maakt het voor mij zo leuk.”

Kunst van het stil zijn

Volgens Henriet is het de kunst van een goede speaker om niet te veel te zeggen tijdens een wedstrijd. “Je vertelt in woorden wat er gebeurt. Maar als iemand een aanval inzet, moet je dat niet meteen vertellen. Je wilt het koersverloop niet beïnvloeden. Soms is het beter om even stil te zijn dan van alles te vertellen.”

De opleiding tot speaker heeft Henriet veel houvast gegeven tijdens haar werkzaamheden langs de ijsbaan. “De dag zelf is heel leerzaam, omdat je met de medecursisten kunt sparren over het vak als speaker. Er doen mensen mee die al jarenlang speaker zijn en anderen met nauwelijks ervaring. Je leert basisdingen als: hoe houd ik mijn microfoon vast? Maar je krijgt ook zeer bruikbare tips over het geluid in afgesloten en open ruimtes en hoe je daar als speaker op in kunt spelen.”

Dankbaar

De cursus beslaat een dag en vindt op 21 december 2019 plaats op de Vechtsebanen in Utrecht. Henriet kan het elke schaatsliefhebber aanraden de opleiding te volgen. “Het is een gezellige dag. ‘Speakeren’ op zich is fantastisch en met de extra kennis wordt het nog leuker. Je kunt zelf al een beetje oefenen door bij wedstrijden langs de baan te gaan staan en te bedenken wat je zou zeggen. Het is ook een dankbare functie. Na wedstrijden komen er regelmatig mensen naar mij toe die mij bedanken. Het is fijn als je weet dat er aan je gedacht wordt en dat je werk gewaardeerd wordt. Maar uiteindelijk gaat het niet om mij, maar om de sporters. Het belangrijkste is dat zij op een goede en leuke manier kunnen blijven schaatsen.”

Heb je interesse in de opleiding tot speaker? Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.

Foto: Wikimedia (CC 4.0) Hanno Ians

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?