Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

6 tips om jonge vrijwilligers te werven

Gepubliceerd donderdag 4 januari 2018

Jongeren zijn vaak ondervertegenwoordigd onder de groep vrijwilligers binnen sportverenigingen. Maar dat betekent niet dat ze niet open staan voor bijvoorbeeld een rol in het clubbestuur. Bij het Ronald McDonald Huis Sophia in Rotterdam is zo’n 15 procent van de 180 vrijwilligers in het huis tussen de 18 en de 28 jaar. Myriam van de Vliervoet, assistent-manager van het Ronald McDonald Huis Sophia, geeft tips om in dit opzicht ook bij sportclubs te slagen. Het belangrijkste advies: persoonlijk contact.

Van de Vliervoet geeft op de website van Rotterdam Sportsupport zes tips voor het werven van tieners en twintigers als vrijwilligers. Volgens Van de Vliervoet volstaat een schriftelijke oproep eigenlijk niet. Persoonlijk contact en het creëren van een persoonlijke band hebben veel meer effect. Simpel gezegd moetje er meer energie in steken dan het opstellen van een inschrijfformulier.

Zichtbaar

Je kunt jongeren bijvoorbeeld bezoeken op scholen of in buurthuizen. “Als je iemand in de ogen kijkt en een boeiend verhaal vertelt, heb je meer kans mensen te enthousiasmeren dan met bijvoorbeeld een brief of een online tekst. Bij het Ronald McDonald Huis Sophia zijn we ervan overtuigd dat veel mensen bereid zijn vrijwilligerswerk te verrichten. Maar dan moet je jezelf wel eerst goed zichtbaar maken aan de doelgroep”, aldus Van de Vliervoet.

Belevingswereld jongeren

Verder is het belangrijk waar mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Jonge vrijwilligers krijg je makkelijker op de been door ze te laten benaderen door iemand van min of meer dezelfde leeftijd. Een jong clublid dat zelf al vrijwilligerswerk doet, kan als ambassadeur naar de scholen gaan en vertellen over zijn of haar ervaringen. En weet ook wat er speelt onder je doelgroep. Je kunt veel energie steken in vrijwilligers werven, maar weet je eigenlijk wat je beoogde vrijwilligers graag zouden willen doen? Wat vinden ze leuk? Vraag het ze!

Op de website van Rotterdam Sportsupport geeft Van de Vliervoet aan de hand van zes tips nog veel meer advies over het werven van jonge vrijwilligers. Lees het hele artikel en kijk wat je op jouw club kunt doen!

Meer weten over het motiveren van vrijwilligers? Kijk in het Kenniscentrum bij het thema vrijwilligers.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?