Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentstatussen

Talentprofielen: belofte, nationaal en internationaal talent (NOC*NSF)

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het toekennen van talentstatussen. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld.

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komen voor een status. Sinds september 2010 is een talentstatus een voorwaarde voor faciliteiten op een van de Topsport Talentscholen in Nederland.

Sporters die voldoen aan de criteria krijgen voor de duur van 1 jaar een desbetreffende status toegekend. Eenmaal per jaar worden deze statussen toegekend. Voor de disciplines shorttrack, langebaan en kunstrijden vernieuwd de KNSB elk jaar uiterlijk 1 juni de talentstatussen (belofte, nationaal en internationaal talent), voor inline-skaten uiterlijk 1 oktober.

Hoe ouder de sporters, hoe strenger de criteria. Statussen kunnen zowel toegekend worden vanuit op basis van een prestatienorm of op basis van een programma-eis.
Voor de criteria op basis van een prestatie gelden de resultaten van het voorgaande seizoen. Als programma-eis dient de sporter deel uit te maken van een, door de KNSB, goedgekeurde RTC-selectie.

Sporters die een status toegewezen hebben gekregen, komen in aanmerking voor voorzieningen van de zeven Regionale Topsportorganisaties (RTO’s), de voormalige Olympisch netwerken. Bij de RTO’s zijn regionale organisaties aangesloten die talentvolle sporters kunnen ondersteunen in hun sportuitoefening. Je kunt echter ook zelf contact opnemen met een RTO en je status opvragen. Voor een overzicht van alle RTO’s kun je kijken op www.nocnsf.nl.

De KNSB informeert de sporters die een status krijgen in de maand juni.

Voor de discipline langebaan gelden de volgende prestatienormen of programma-eisen:

 

Toekenning talentstatussen discipline langebaan
Categorie in seizoen 2018-2019 Belofte Nationaal talent Internationaal talent
Neo senioren Talenten die in seizoen 2018-2019 deel uitmaken van een RTC selectie* n.v.t. Deelnemer aan World Cup en/of EK en/of WK senioren
Junioren A Talenten die in seizoen 2018-2019 deel uitmaken van een RTC selectie* Deelnemer aan World Cup en/of EK en/of WK junioren Top 10 WK junioren.

NK allround: 1e jaars top 20, 2e jaars top 12.

NK sprint: 1e jaars top 12, 2e jaars top 5.

NK afstanden: 1e jaars top 8, 2e jaars top 5.

Deelnemer aan World Cup en/of EK en/of WK senioren
Junioren B Talenten die in seizoen 2018-2019 deel uitmaken van een RTC selectie* Nvt Nvt
Deelnamen (niet als reserve) aan NK allround en/of NK afstanden en/of NK sprint
Junioren C Deelname (niet als reserve) aan NK allround junioren Nvt Nvt

Algemene opmerkingen:

Heb je gevonden wat je zocht?