Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB Talentdagen 

De Talentdagen worden georganiseerd met verschillende doelstellingen. Enerzijds wordt het gebruikt voor het periodiek monitoren van onze talentvolle jonge sporters en dit gebruiken voor trainingssturing (talentbevestiging en -ontwikkeling)​ en het creëren van een talentprofiel welke wordt ingezet voor de scoutingsprocessen. Daarnaast hebben de talentdagen als doel om door het regelmatig testen van prestatiebepalende factoren er een database wordt opgebouwd waaruit uiteindelijk talentprofielen ontstaan ter identificatie van een talentvolle schaatser of inlineskater. 

Welke testen vinden er plaats? 

Wingate 
De Wingate houdt in dat je na een warming-up gedurende 30 seconden zo hard mogelijk fietst (een zo hoog als mogelijk vermogen levert). Aan de hand van deze test kan een uitspraak gedaan worden over het anaerobe vermogen (sprintvermogen).  

Antropometrie 
Bij Antropometrie worden je lichaamsmaten gemeten, zoals onder andere; totale lengte, gewicht en bovenbeen- en onderbeenlengte. 

Modified Star Excursion Balance Test
Dit is een afgeleide van de originele STAR Excursion Balance Test. Deze test meet de dynamische balans en enkelstabiliteit. Met één been (standbeen) sta je in het midden van een ster met drie richtingen, onder hoeken van 45 graden. Met het andere been wordt geprobeerd in alle richtingen zo ver mogelijk te reiken, de test wordt met beide benen uitgevoerd.  

Sprongtesten 
Bij deze testen wordt bekeken hoe hoog je springt. Zowel met 2 benen als met 1 been. Dit zegt iets over de sprintcapaciteit. 

Mentale vragenlijst 
De vragenlijst bevat verschillende meerkeuzevragen. Dit zijn vragen van gestandaardiseerde vragenlijsten over onder andere: zelfregulatie, ego-oriëntatie en resilience

Wanneer vinden de talentdagen plaats? 
De talentdagen worden twee keer per jaar georganiseerd (medio april/mei en september) op centrale locaties in de regio. 

Wie worden er getest? 
Sporters van de baanselecties/opleidingsteams langebaan en shorttrack (A & B-junioren) op voordracht van de KNSB Talent Team coaches. Aanvullingen hierop in overleg met de coaches en na goedkeuring van de HCTO. 

Sporters die op basis van bovenstaande criteria worden uitgenodigd krijgen enkele weken voorafgaand aan de Talentdag een digitale uitnodiging.  

Waar worden de testresultaten verwerkt? 
De testresultaten worden verwerkt in Smartabase, een online monitoringsysteem waarin gegevens van, voor en door sporters worden opgeslagen en verwerkt. 

Een kijkje in de keuken bij de KNSB Talentdagen, lees hier het artikel…  

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?