Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Toerschaatsen
‹ terug

Talentstatussen

Talentprofielen: belofte, nationaal en internationaal talent (NOC*NSF)

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het toekennen van talentstatussen. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld.

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komen voor een status. Sinds september 2010 is een talentstatus een voorwaarde voor faciliteiten op een van de Topsport Talentscholen in Nederland.

Sporters die voldoen aan de criteria krijgen voor de duur van 1 jaar een desbetreffende status toegekend. Eenmaal per jaar worden deze statussen toegekend. Voor de disciplines shorttrack, langebaan en kunstrijden vernieuwd de KNSB elk jaar uiterlijk 1 juni de talentstatussen (belofte, nationaal en internationaal talent), voor inline-skaten uiterlijk 1 oktober.

Hoe ouder de sporters, hoe strenger de criteria. Statussen kunnen zowel toegekend worden vanuit op basis van een prestatie-eis of op basis van een programma-eis.
Voor de criteria op basis van een prestatie-eis worden de resultaten van het voorgaande seizoen gebruikt. Als programma-eis dient de sporter deel uit te maken van een, door de KNSB, erkende RTC selectie, welke is goedgekeurd door de KNSB.

Sporters die een status toegewezen hebben gekregen, komen in aanmerking voor voorzieningen van de zeven Regionale Topsportorganisaties (RTO’s), de voormalige Olympisch netwerken. Bij de RTO’s zijn regionale organisaties aangesloten die talentvolle sporters kunnen ondersteunen in hun sportuitoefening. Je kunt echter ook zelf contact opnemen met een RTO en je status opvragen. Voor een overzicht van alle Regionale netwerken kun je kijken op www.nocnsf.nl.

Nieuw in seizoen 2017/2018 is dat de KNSB de sporters informeert indien een sporter een status heeft ontvangen voor het komende jaar. Dit gebeurt in de maand juni.

Voor de talentprofielen kunstrijden van dit seizoen zie bijlage

Heb je gevonden wat je zocht?