Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentstatussen

Talentprofielen: belofte, nationaal en internationaal talent (NOC*NSF)

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het aanmerken van talentvolle sporters. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld.

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komt voor een status. Sinds september 2010 is een talentstatus een voorwaarde voor faciliteiten op één van de Topsport Talentscholen in Nederland.

De KNSB heeft niet de mogelijkheid om talent statussen toe te kennen aan rijders voor de discipline Inlineskaten en Marathon. De reden hiervoor is omdat NOC*NSF deze sporten niet erkend als zogenoemde ‘focussport’.

Hoe gaat het toekennen van statussen in zijn werk?

Sporters die voldoen aan de criteria krijgen voor de duur van 1 jaar een desbetreffende status toegekend. Eenmaal per jaar worden deze statussen toegekend. Voor de disciplines shorttrack, langebaan en kunstrijden vernieuwt de KNSB elk jaar uiterlijk 1 juni de talent statussen (belofte, nationaal- en internationaal talent).

Hoe ouder de sporters, hoe strenger de criteria. Statussen kunnen zowel toegekend worden op basis van een prestatienorm of op basis van een programma-eis.

Voor de criteria op basis van een prestatie gelden de resultaten van het voorgaande seizoen. Als programma-eis dient de sporter deel uit te maken van een, door de KNSB, goedgekeurde KNSB Talent Team selectie.

Sporters die een status toegewezen hebben gekregen, komen in aanmerking voor voorzieningen van de zeven Regionale Topsportorganisaties (RTO’s), de voormalige Olympisch netwerken. Bij de RTO’s zijn regionale organisaties aangesloten die talentvolle sporters kunnen ondersteunen in hun sportuitoefening. Je kunt echter ook zelf contact opnemen met een RTO en je status opvragen. Voor een overzicht van alle RTO’s kun je kijken op www.nocnsf.nl.

De KNSB informeert de sporters die een status krijgen in de maand juni.

Talentstatussen seizoen 2023-2024
In onderstaande document bij ‘downloads’ staat de procedure voor het verkrijgen van een status voor seizoen 2023-2024 uitgelegd. Sporters die in aanmerking willen komen voor een talentstatus dienen deze vragenlijst in te vullen. Na indienen wordt deze getoetst door de KNSB en krijgt de sporter bericht of de status wordt toegekend.

Bij het aanvragen moet een jaarplan worden geüpload. Onder ‘Downloads’ vind je een voorbeeld van een jaarplan

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?