Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sportkeuring

De KNSB stelt een sportkeuring niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden. Enkele sporten, zoals wielrennen, boksen, sportduiken, tennis (jeugd), motorsport stellen een sportkeuring verplicht voor deelname aan deze sporten.

Is het raadzaam om een sportkeuring te ondergaan?
Zeker voor intensief trainende schaatsers/skaters en vooral ook voor oudere schaatsers/skaters wel. In vergelijking met veel andere sporten trainen schaatsers/skaters intensiever en ook frequenter. Dit maakt de kans op sportmedische problemen groter. Een aantal daarvan kan voorkomen worden door een gedegen sportmedisch onderzoek.

Verloop van een sportkeuring
Naast het invullen en bespreken van een anamneselijst wordt er een intern onderzoek gedaan (hart, longen, bloeddruk, bloedvaten), een orthopedisch onderzoek (spieren, gewrichten, botten) en een zogenaamd anthropometrisch onderzoek (lengte, gewicht, vetpercentage), Verder worden de ogen gecontroleerd, de longfunctie gemeten, de urine gecontroleerd en een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Ook wordt het bloed onderzocht op bloedarmoede en desgewenst cholesterol. Tenslotte wordt via een inspanningsonderzoek de hartfunctie onder belasting gecontroleerd, waarbij tegelijkertijd de conditie wordt bepaald.
Een dergelijke keuring neemt ongeveer 1 uur in beslag en de kosten bedragen tussen de € 140,– en € 175,–. Er zijn ook minder uitgebreide keuringen, die vanzelfsprekend minder tijd nemen en ook goedkoper zijn. Een uitgebreide sportkeuring geeft een goed totaalbeeld van de sporter.

Het nut van een sportkeuring
Actuele problemen kunnen onderzocht worden en daarnaast kunnen risicofactoren op blessures en hart en vaatziekten (cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht, roken) opgespoord worden. Afhankelijk van de trainingsbelasting en leeftijd moet de keuring met enige regelmaat herhaald worden. Zeer intensief trainende schaatsers liefst 1 x per jaar. Vanzelfsprekend moet er een (sport)medisch onderzoek plaatsvinden zijn als er klachten zijn over de gezondheid, zeker als die gerelateerd zijn aan sportbeoefening. Inspanning heeft op de meeste aandoeningen een gunstig effect, maar niet op alle. Abnormale kortademigheid, pijn op de borst bij inspanning en hartritmestoornissen kunnen duiden op ernstige afwijkingen, waarbij inspanning fatale gevolgen kan hebben.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?