Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Training & Coaching » Wedstrijdbegeleiding

Wedstrijdvoorbereiding

Het komt regelmatig voor dat je als trainer meegaat met jouw of een andere trainingsgroep naar wedstrijden. Er zijn een aantal zaken die jij in de rol van coach moet voorbereiden en over moet brengen aan de rijders. Op deze pagina vind je de belangrijkste onderdelen.

Stem trainingen af op de wedstrijd
Zorg er als trainer voor dat de trainingen niet te zwaar zijn vlak voor de wedstrijddag. Werk de trainingen met behulp van een jaarplan uit zodat de rijders op de wedstrijddag kunnen pieken. Let er wel op dat sporters niet iedere week kunnen pieken. Bepaal voorafgaand aan seizoen samen (trainer/coach en pupil) de belangrijkste doelen en dus piekmomenten. Zie voor meer informatie over adviezen met betrekking tot ‘pieken’ in iedere fase het KNSB Meerjarenopleidingsplan (MJOP).

Zorg dat de rijders zichzelf inschrijven voor de wedstrijd
Bij de meeste wedstrijden zijn rijders zelf verantwoordelijk om zichzelf in te schrijven. Als trainer kun je de rijders erop attenderen dat zij zichzelf op tijd inschrijven. Hoe een inschrijving precies verloopt, verschilt per ijsbaan.

Zorg dat de rijders de juiste materialen meenemen naar de wedstrijd
Als de rijders meedoen aan wedstrijden moeten zij in ieder geval de volgende materialen meenemen:

Neem voor alle zekerheid ook altijd slijpspullen mee naar de wedstrijd, mocht er tussen de verschillende afstanden iets gebeuren met de schaatsen. Ook een extra setje veters en veren is handig wanneer deze onverwacht breken / kapot gaan.

Bespreken van het wedstrijdschema met de rijders
Ruime tijd voor de wedstrijddag is een programma te downloaden of ontvang je deze van het organisatiecomité. Als coach kun je hiervan een wedstrijdschema maken. Een wedstrijdschema bevat:

Van het organisatiecomité ontvang je als coach voor aanvang van de wedstrijd een startlijst. Bespreek deze startlijst met de rijders zodat zij weten wanneer zij aan de start moeten verschijnen.

Voor de meer ervaren wedstrijdrijders kan je de schaatsers zelf ook een raceplan laten maken. Dit om de schaatser doel- en taakgericht zijn wedstrijd in te laten gaan. Als de taken goed worden uitgevoerd, dan volgen de resultaten vanzelf.

In een raceplan staat beschreven aan welke focuspunten de schaatser aandacht wil geven. De coach kan op deze taken ook gericht coachen.

Bijvoorbeeld bij een 500m:

Wedstrijdboekje langebaan
De KNSB heeft een wedstrijdboekje langebaan ontwikkeld voor beginnende schaatsers die mee willen doen aan wedstrijden. Als trainer kun je jouw rijders op dit boekje attenderen.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?