Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum »

Subsidies

Veel verenigingen zoeken subsidies om hun activiteiten te financieren. Dit is vaak een tijdrovende klus die niet altijd met succes wordt afgerond. Wij hopen dat de informatie op deze site jullie met vertrouwen aan de slag helpt.

Overheidssubsidies direct gerelateerd aan sport

Op de site van je gemeente of provincie staat bijna altijd welke subsidiemogelijkheden er zijn voor sportverenigingen.

Gemeenten hebben bijvoorbeeld vaak subsidie voor:

Steeds meer provincies vinden sportondersteuning geen provinciale taak. Wel hebben sommige provincies nog subsidieprogramma’s voor het ondersteunen van topsport of talentontwikkeling. Het merendeel van deze subsidies is echter gericht op kernsporten of potentiele kernsporten. Een aantal provincies heeft schaatsen en inline-skaten als potentiele kernsport. Waar mogelijk ondersteunt de KNSB de lobby met deze provincies. Mocht je binnen je provincie mogelijkheden zien en ondersteuning willen bij de lobby, neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Overheidssubsidies voor sportactiviteiten met maatschappelijke of economische impact

Alhoewel de meeste overheidsorganisaties ook na de bezuinigingsronden van de afgelopen jaren sport nog steeds relatief hoog op de agenda hebben staat, zien we wel dat het beleid van gemeenten en provincies er steeds meer op is gericht om door middel van sport sociale of economische doelstellingen te realiseren.

Maatschappelijke impact
Meer dan ooit te voren erkennen gemeenten en provincies de maatschappelijke waarde van sport en sportevenementen. Zo is sport gezond, draagt het bij aan participatie, integratie en stimuleert het vrijwilligerswerk. In het verlengde hiervan zien steeds meer overheidsinstanties verenigingen als een ontmoetingsplaats. Zij ondersteunen verenigingen die maatschappelijke activiteiten organiseren of doelgroepen weten te bereiken die anders niet of nauwelijks zouden bewegen.

Naast dat hier specifieke sportgerichte subsidieprogramma’s voor zijn, liggen er ook mogelijkheden binnen sommige sociale subsidieprogramma’s. Sommige gemeenten hebben subsidieprogramma’s die zich richten op het verbeteren van de leefbaarheid in een bepaalde wijk en/of de actieve deelname van bepaalde doelgroepen in de vrije tijd. De doelgroep 55+ is hierbij een doelgroep die we steeds vaker terug zien. Daarnaast hebben ook de meeste provincies subsidieprogramma’s die zich er op richten om de omgeving waar mensen wonen, werken en recreëren te verbeteren en/of bepaalde (sport)voorzieningen te behouden.

Economische impact
Verder zien steeds meer gemeenten en provincies de economische waarde van sportevenementen. Zij ondersteunen graag sportevenementen die bijdragen aan de lokale economie of een verbeterd imago. Een deel van deze programma’s wordt dan vaak ook vanuit het budget van de afdeling citymarketing gefinancierd.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?