Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Vrijwilligers » Binnenhalen

Selecteren

Na het werven van de vrijwilligers zorg je ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Zorg vooral dat je wederzijdse verwachtingen uitspreekt en bekijk of je bij elkaar past.

Het selecteren doe je aan de hand van de opgestelde selectiecriteria. Zoek je mensen met ervaring in een functie? Welke kwaliteiten moet de vrijwilliger hebben? Bij het opstellen van deze criteria kun je denken aan vaardigheden, kennis en persoonlijke eigenschappen. Denk hierbij ook nog aan het aanvragen van een VOG. Kijk hiervoor ook nog bij het thema Besturen in het Kenniscentrum.

Voordat je gaat werven heb je al bepaalde selectiecriteria opgesteld. Pak deze weer even terug. Onderstaande vragen helpen je hier bij.

Naast de selectiecriteria bekijk je ook welke methode van selecteren je gebruikt. Dit kan heel simpel aan de hand van een kennismakingsgesprek waarin je de taken van de vereniging beschrijft en de wederzijdse verwachtingen uitspreekt. Kruip hier ook weer in de huid van de vrijwilliger. Zij gaan iets voor de vereniging doen. Probeer dit dus al bij de selectie te waarderen. Weet een vrijwilliger te motiveren. Vraag welke ondersteuning hij of zij graag wil hebben en wat hij of zij een fijne manier van afstemmen vindt.

Ten slotte rest alleen nog maar de selectie zelf. Ook al zijn vrijwilligers op sommige momenten moeilijk te vinden, vraag je als vereniging altijd af of je met de juiste persoon in zee gaat en of de vrijwilliger op de juiste plek zit. Durf ook nee te zeggen als je er geen vertrouwen in hebt.

 

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?