Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Bestuursfuncties

Secretaris

Aan de slag als secretaris? De KNSB helpt je graag op weg!

Als secretaris ben je een belangrijke spil binnen de vereniging en bestuur. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, zetten we informatie op een rij die je kan helpen in de functie van secretaris.

Lidmaatschap
De vereniging heeft een lidmaatschap bij de KNSB. Naast het basislidmaatschap kan het lidmaatschap zijn uitgebreid met een extra module. Meer informatie over de inhoud van het lidmaatschap en de mogelijkheden daarin, is te vinden op: https://knsb.nl/diensten-voor-verenigingen/lidmaatschap/verenigingslidmaatschap/.

Communicatie vanuit de KNSB
Hoewel de taken van de secretaris veel inhoudelijker en belangrijker zijn geworden, beschouwt de KNSB de secretaris wel als hét bestuurslid dat belangrijke lidmaatschapsinformatie namens de vereniging ontvangt en intern verder verspreidt.

De KNSB verspreidt veel van de informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt standaard verstuurd naar de voorzitter, secretaris en penningmeester. Overige bestuursleden of geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich abonneren.
Deze nieuwsbrief verschijnt periodiek en bevat:

Het is van belang dat alle bestuurders (met name voorzitter, secretaris en penningmeester) met een correct emailadres geregistreerd staan. Het is mogelijk om voor bestuurders in KNSB Verenigingsmanager een tweede functioneel emailadres (bv. penningmeester@..) te registeren. Je ontvangt daar dan de berichten van de KNSB op voor zover dit de verenigingsaangelegenheden betreft.

KNSB Verenigingsmanager
Als secretaris kan je verenigingsgegevens van jouw vereniging wijzigen en bijhouden, als ook leden aan- en afmelden in de KNSB verenigingsmanager. De KNSB verenigingsmanager is onderdeel van het KNSB lidmaatschap waarmee je als vereniging de ledenadministratie kunt beheren. Hierin kan je:

KNSB.nl
Op www.knsb.nl/diensten-voor-verenigingen staat alle relevante informatie voor verenigingen. Van belangrijke informatie over het KNSB lidmaatschap, alles over wedstrijdlicenties, opleidingen en nog veel meer.
Voor informatie over verenigingsondersteuning en veel verenigingsonderwerpen zoals besturen, ledenwerving, vrijwilligersbeleid etc. kun je terecht op www.knsb.nl/kenniscentrum. In het kenniscentrum staan zowel inhoudelijke artikelen van experts als praktijkvoorbeelden van verenigingen.

Taken secretaris
Traditioneel wordt een secretaris gelinkt aan notulen en de post. Die tijden zijn wel veranderd. Notulen zijn vervangen door actie- en besluitenlijstjes en ieder bestuurslid of commissie ontvangt gericht zijn eigen relevante informatie. De taken van de secretaris zijn veel belangrijker en inhoudelijker tegenwoordig.

Naast communicatieve taken zijn ook vaak diverse administratieve of juridische verantwoordelijkheden bij de secretaris ondergebracht. Denk aan registratie bij de KvK, de verzekeringen die de vereniging heeft lopen maar ook het bijhouden van ontwikkelingen in wet- en regelgeving zijn belangrijke taken. Op het KNSB Kenniscentrum kun je hiervoor onder andere terecht bij het thema Administratief & Juridisch.

Contactgegevens:

Heb je vragen over het lidmaatschap van de vereniging, opleidingen of een andere vereniging gerelateerde vraag?
Dan kun je contact opnemen met de KNSB via [email protected] of via 088-4892000 (Maandag t/m donderdag 10.00 – 16.00 uur – Vrijdag 10.00 – 15.00 uur)

Bekijk ook de infopagina voor de voorzitter en de penningmeester.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?