Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Meer over besturen

Samenwerking

Tegenwoordig zijn florerende verenigingen vooral verenigingen die niet alles meer alleen doen. Zij zoeken voor activiteiten, draagvlak, en/of voor bestuurlijke en organisatorische uitvoering, partners die hen kunnen ondersteunen. Dat kan zowel binnen de sport met andere verenigingen en de ijsbaan maar er liggen juist ook mogelijkheden bij gemeenten en scholen.

Samenwerken

Samenwerken kan met vele verschillende partners. Kijk als vereniging eens om je heen welke mogelijke partners er bij jou in de omgeving zijn. Rond de kunstijsbaan zijn een hoop partijen te vinden, maar ook rond het clubgebouw of op gemeentelijk of regionaal niveau zijn mogelijke partners te vinden. Belangrijk is om aan de hand van bijvoorbeeld ambities of een jaarplan van de vereniging te kijken welke partners interessant zijn.

IJspartners

De wellicht meest voor de hand liggende partners om mee samen te werken zijn andere verenigingen op het ijs, maar ook de ijsbaan en eventueel schaatsschool en/of schaatswinkel. Zie deze andere aanbieders op het ijs niet als concurrent maar maak afspraken met elkaar over het binnen halen van leden. Vaak zeggen de wensen van een toekomstig lid, veel over de plek waar hij of zij wil sporten. Samen met andere verenigingen kan je bijvoorbeeld kijken naar kleinere trainingsgroepen en leden van hetzelfde niveau combineren.

Gemeente

Zijn er binnen jouw vereniging ambities voor een eigen accommodatie of een bestaande accommodatie aan te passen is het goed om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn bij de lokale overheid. Ken je het gemeentelijk beleid, en zijn er andere partijen wellicht buiten het schaatsen die mee willen denken over een nieuwe accommodatie? Een ingang bij een gemeente kan lastig zijn, vaak heb je als vereniging echter de kennis als in huis, door leden die betrokken zijn bij de lokale overheid en die dus de juiste mensen al kennen.

Scholen

Samenwerkingen met scholen, BSO’s (buiten schoolse opvang) of een combinatiefunctienaris kunnen er voor zorgen dat je als vereniging leden kunt werven. Een goede samenwerking met deze partijen zit hem in het aan kunnen bieden en communiceren van je aanbod. Ga eens langs op een school een geef een voorbereidende droogtraining en maak de kinderen op deze manier enthousiast voor het ijs.

Maatschappelijke organisatie

Ook kan je denken aan een samenwerking met de lokale vrijwilligersorganisatie, of projecten voor welzijn, ouderen of gehandicapten. Wederom hebben gemeente het contact met deze organisaties en soms zijn er ook subsidie mogelijkheden voor verenigingen die een extra doelgroep opneemt in de vereniging.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?