Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Administratief & Juridisch » Wet- en regelgeving

Buma en Sena

Buma/Stemra en Sena zijn organisaties die opkomen voor de financiële rechten van artiesten, componisten, tekstschrijvers en auteurs. Iedereen die openbaar gebruik maakt van muziek dient hiervoor aan beide organisaties een vergoeding te betalen.
De KNSB biedt verenigingen de mogelijkheid dit middels het KNSB lidmaatschap te regelen.

Wat doet Buma/Stemra?

Bij Buma/Stemra zijn ongeveer 20.000 componisten, tekstschrijvers en auteurs aangesloten. Buma/Stemra zorgt ervoor dat wanneer hun creaties gebruikt worden zij daar een eerlijke vergoeding voor krijgen.Buma/Stemra incasseert via zusterorganisaties in het buitenland deze vergoedingen wereldwijd voor hun leden. Ook biedt Buma/Stemra het wereldrepertoire aan in Nederland en incasseert voor buitenlandse componisten, tekstschrijvers en auteurs de vergoeding voor het gebruik en draagt dit af aan zusterorganisaties.

Wat doet Sena?

Sena heeft twee kerntaken. In eerste instantie verstrekt zij namens de rechthebbenden licenties aan ondernemingen of organisaties die muziek gebruiken en int zij daarvoor de vergoedingen. Sena controleert en registreert nauwlettend waar in het bedrijfsleven, op welke wijze en met welk doel muziek klinkt én welke licenties hierop van toepassing zijn. De tweede taak van Sena is om te zorgen voor een correcte verdeling van de vergoedingen over de artiesten en producenten. Om dit mogelijk te maken, registreert Sena allereerst de gegevens van rechthebbenden en het repertoire waaraan zij hebben meegewerkt of dat zij hebben geproduceerd.

Afkoopregeling KNSB

De KNSB heeft voor haar verenigingen de Buma/Stemra-rechten afgekocht voor het gebruik van mechanische muziek tijdens vorstperiode en bij de organisatie van schaats-/skatetoertochten.
De KNSB heeft daarnaast ook de Sena-rechten, de wettelijk geregelde rechten voor artiesten en producenten, voor haar leden afgekocht. Dit geldt tijdens vorstperiodes en bij de organisatie van schaats-skatetoertochten.

Deze afkoop voor Buma/Stemra en Sena geldt voor verenigingen die dit middels hun lidmaatschapspakket willen afnemen. Als lid van de KNSB hoeft een vereniging dan dus GEEN afdracht te betalen aan deze instanties.
Voor verenigingen die alleen het basislidmaatschap afnemen, wordt de afkoop bij beide organisaties NIET geregeld.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?