Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Inkomsten werven » Contributies

Aan de slag met automatische incasso

Aan het begin van het nieuwe seizoen worden de contributies bij de leden geïnd. Elk jaar weer veel werk voor de penningmeester. Zowel in de voorbereiding als het verwerken van betaalde en niet-betaalde contributies. Er zijn diverse vormen van contributie inning, o.a. contante betaling, acceptgiro, iDEAL, overmaken en automatische incasso. In dit artikel is de aandacht gevestigd op het innen van contributie via automatische incasso.

Waarom automatische incasso

Het automatisch incasseren van contributie geeft de penningmeester meer grip op de inkomsten en is daarna minder tijdrovend in vergelijking met andere betalingsmogelijkheden. Als penningmeester hoef je niet te wachten totdat leden in actie komen om de contributie te betalen. De betaling gebeurt automatisch op een door de penningmeester vastgestelde datum.

Afhankelijk van het boekhoudprogramma is het mogelijk om de boekhouding en automatische incasso aan elkaar te koppelen. Betalingen, maar ook storneringen worden automatisch verwerkt en zijn direct inzichtelijk voor de penningmeester.

Wat moet je doen om met automatische incasso aan de slag te gaan?

Verwerken van betalingen

Maak als penningmeester een werkdocument met daarin de stappen die doorlopen dienen te worden voor het verwerken van de automatische incasso. In een ideale situatie zullen alle leden betalen en dient de penningmeester alleen deze te verwerken.

In de praktijk komen echter ook storneringen voor. Een stornering is het terugdraaien van de automatische incasso door de ontvanger. Dit ontstaat als het lid niet voldoende saldo heeft, het incasserende rekeningnummer is geblokkeerd of het lid heeft de automatische incasso zelf teruggedraaid. Als penningmeester moeten deze storneringen verwerkt worden en de contributie inning opnieuw aan het lid aangeboden worden. Deze stappen en de eventuele maatregelen dienen van te voren bekend te zijn. Zo ook bij de leden voor wat betreft het niet betalen van de contributie en de gevolgen daarvan. Wees vooraf altijd duidelijk over de betalingsvoorwaarden.

Tips

Aan de slag met automatische incasso? Hieronder volgen enkele tips die de penningmeester op weg kunnen helpen:

Praktijkvoorbeeld

Diverse schaats- en ijsverenigingen maken al gebruik van automatische incasso en digitaal verwerken van betalingen. Een praktijkvoorbeeld hiervan is van IJsvereniging Witten. Deze ijsvereniging is zeer tevreden over het digitaliseren van de automatische incasso. De twee grootste voordelen voor deze ijsvereniging waren:

Aan de slag

Wilt u aan de slag met digitaliseren van de contributie inning? Er zijn diverse aanbieders die hiervoor software leveren. Hieronder enkele voorbeelden:

Meer informatie over aan de slag met automatische incasso?

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?