Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Werkt jouw vereniging al samen met de buurtsportcoach?

Buurtsportcoaches zijn de laatste jaren uitgegroeid tot dé spin in het sportieve web op lokaal niveau. De buurtsportcoach kan als geen ander de verbinder zijn tussen verschillende doelgroepen in de samenleving, de gemeente, instanties zoals scholen en zorginstellingen en sportverenigingen. Zo spelen buurtsportcoaches een belangrijke rol in het project IJSTIJD! van de KNSB.

Gemeenten beseffen steeds meer wat buurtsportcoaches voor hen kunnen betekenen. Uit een peiling van het Mulier Instituut van dit jaar blijkt dat 43 procent van de ondervraagde gemeenteambtenaren sport aangeeft dat ze in de toekomst meer fte buurtsportcoaches willen inzetten.

Buurtsportcoaches kunnen essentiële taken vervullen waar de huidige gemeenteambtenaren zelf geen tijd voor hebben, zo concluderen gemeenten. Van de gemeenten die meer fte zouden willen inzetten, zou 79 procent dat doen op een uitvoerende functie. Uit dezelfde peiling komt verder naar voren dat gemeenteambtenaren de buurtsportcoach in de toekomst zien ontwikkelen tot een duizendpoot die ‘het coördineren, verbinden, organiseren en uitvoeren kan combineren en/of als een generalist met een verbindende rol tussen partijen’.

Ambassadeurs

De KNSB ziet de meerwaarde van buurtsportcoaches. Zij zijn de personen die in direct contact staan met (basis)scholen. Buurtsportcoaches kunnen scholen enthousiasmeren om schaatsen of inline-skaten een rol te geven in hun sportprogramma. In het project IJSTIJD!, een landelijk initiatief om meer kinderen t/m 12 jaar kennis te laten maken met het schaatsen en doorstroming naar de verenigingen te stimuleren, zijn buurtsportcoaches uitgegroeid tot ambassadeurs van de sport. Er zijn hiervoor scholingsdagen, lespakketten en een e-learning programma beschikbaar. Als vereniging kun je hiervan profiteren door contact te zoeken met de buurtsportcoach en samen met hem of haar een vervolgaanbod richting scholen te creëren.

Meer buursportcoaches

Binnen het programma Sport en Bewegen in de buurt is het aantal buurtsportcoaches al toegenomen en heeft de inzet van buurtsportcoaches gezorgd voor meer mensen die zijn gaan sporten in de wijk, op de sportvereniging en op de scholen. Dit blijkt uit het Evaluatieonderzoek Buurtsportcoaches van het Mulier instituut (2017). Bij het onlangs gesloten Nationaal Sportakkoord spelen de buurtsportcoaches bovendien ook een belangrijke rol. Zo heeft minister Bruins samen met het ministerie van OCW ook besloten om het aantal buursportcoaches flink toe te laten nemen.

Zoek contact

De buurtsportcoach kan goud waard zijn voor de maatschappelijke betrokkenheid en betekenis van jouw sportclub en kan uiteindelijk ook veel betekenen voor de werving van leden en vrijwilligers. Ken jij de buurtsportcoaches in jouw regio of weet je hoe je met hen in contact kunt komen? Ga te rade bij de gemeente en zoek contact!

Heb je gevonden wat je zocht?