Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Zorgen over toekomst nemen iets toe bij sportverenigingen

Bijna de helft van de sportverenigingen in Nederland maakt zich zorgen over hun toekomst. Naarmate de coronacrisis langer duurt nemen de zorgen licht toe over het verlies van leden en vrijwilligers en de financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut over de gevolgen van de coronacrisis voor sportverenigingen.

Om erachter te komen wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor het toekomstperspectief en financiële situatie van sportverenigingen in Nederland, welke factoren bijdragen aan de robuustheid van sportverenigingen gedurende de coronacrisis en wat ervaringen zijn met handhaving van de coronamaatregelen en protocollen, heeft het Mulier Instituut sportverenigingen bevraagd in het najaar van 2020.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt onder meer dat binnensporten zich het meest zorgen maken over hun toekomst. Ongeveer de helft van de binnensportverenigingen heeft met een ledendaling te maken. Dit kan het gevolg zijn van de langere sluiting van binnensportverenigingen.

Buitensportverenigingen maakten zich met name aan het begin van de coronacrisis zorgen over hun toekomst, gedurende de zomer namen de zorgen af en in het najaar weer toe. Dit lijkt het gevolg te zijn van de heropening van de kantines en herstart van de competities gedurende de zomer, die in het najaar weer werden gesloten en afgelast. Er zijn geen specifieke resultaten bekend voor inlineskate- en schaatsverenigingen. Wel is er ook bij de KNSB aangesloten verenigingen een ledendaling te zien onder de actieve sporters.

Overige resultaten

Het onderzoek van het Mulier Instituut presenteerde nog een aantal belangrijke gevolgen van de coronacrisis voor de sportclubs, met name wat betreft de financiële huishouding:

Bekijk het volledige onderzoeksrapport van het Mulier Instituut.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?