Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Wat betekent het verhoogde lage btw-tarief voor de kantine-omzet?

Tijdens vorstperiodes zien ijsclubs logischerwijs een piek in het aantal bezoekers. Na het schaatsen nemen zij vaak ook nog een drankje of hapje. Met ingang van 1 januari moeten clubs beter rekening houden met de inkoop van deze versnaperingen vanwege de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Wat betekent dat voor jouw club?

De meeste schaatsclubs hebben geen kantine in eigen beheer, maar voor de verenigingen die wél zelf een kantine hebben, gaat er het nodige veranderen.

Contributie-inkomsten van een sportvereniging zijn vrijgesteld van btw, maar kantine-inkomsten zijn dat niet. Bij de kantine-inkoop betalen clubs het lage btw-tarief van 9% (bijvoorbeeld: bananen, bitterballen, snoep en isotone dorstlessers) of het hoge tarief van 21% (bier, schoonmaakmiddelen, koffieroerstaafjes). De Belastingdienst noemt deze kantine-omzet ‘fondswervende goederenlevering’. Om sportverenigingen niet op te zadelen met ingewikkelde btw-aangiftes is er voor hen door de Belastingdienst een speciale regeling getroffen. Daarbij zijn sportverenigingen met een kantine-omzet van minder dan € 68.067 vrijgesteld van btw-aangifte.

Inkopen wordt duurder

Voor deze clubs, die met hun kantine-omzet onder de € 68.067 blijven, is de inkoop per 1 januari duurder geworden. In plaats van 6% betalen ze 9% btw over producten, die onder het lage btw-tarief vallen. Zij zullen ofwel hun inkomsten zien dalen, ofwel zij moeten hun prijzen aanpassen. Een mooie gelegenheid om misschien ook eens naar het aanbod en de prijzen ervan te kijken?

Forfaitaire methode

Komt de kantine-omzet boven het drempelbedrag van € 68.067, dan moet de sportvereniging wél btw-aangifte doen. Ook in dat geval heeft de Belastingdienst een versimpeling voor sportverenigingen bedacht: dan mag men gemakshalve rekenen met een forfaitair tarief van 13% over alle kantineverkopen (tot 1 januari 2019 was dat 11,5%).

De forfaitaire methode is administratief eenvoudiger dan splitsing naar 21% en 9% en is vooral interessant voor kantines die in verhouding veel producten verkopen die onder het hoge btw-tarief vallen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?