Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Tips om in de zomer actief te blijven als club

Tijdens de zomermaanden wordt er bij veel clubs niet geschaatst. Maar in de zomer kun je wel de basis leggen voor het volgende seizoen. Werf leden, maak promotie voor je club, wees actief en betrek je huidige leden bij de vereniging. Zeven tips hoe je als vereniging ook in de zomer actief kunt zijn.

  1. Neem deel aan de plaatselijke braderie. Ga met een aantal leden, trainers of vrijwilligers van je vereniging naar een plek in het dorp of de stad waar je veel mensen in kort tijdsbestek kunt aanspreken. Zo kun je op een ludieke manier je club onder de aandacht brengen en mogelijk vind je ook nog potentiële sponsoren voor je vereniging.
  2. Organiseer een toernooi in de zomer. Veel schaatsverenigingen bieden in de zomermaanden al zomertrainingen aan. Een ideale manier om de zomer af te sluiten is door een toernooi te organiseren. Dit kan een inline-skate toernooi zijn, maar ook een toernooi van een andere sportvorm.
  3. Speel in op bijzondere evenementen die tijdens feestdagen plaatvinden, bijv. Hemelvaartsdag of Pinksteren. Organiseer op dagen dat de meeste mensen niet hoeven te werken en kinderen niet naar school hoeven een evenement op de club. Zo organiseerde de Hengelose IJsclub tijdens Koningsdag een tompouce estafette.
  4. Trek de aandacht met je zomertraining. Verander eens van locatie en ga bijvoorbeeld middenin het centrum van de stad of het dorp trainen. Zo genereer je extra aandacht voor de club en laat je zien dat de vereniging ook in de zomermaanden actief is.
  5. Inventariseer welke (sportieve) activiteiten er in de zomerperiode gaan plaatsvinden bij jullie in de buurt. Bepaal in welke activiteiten jullie zouden willen participeren. Bijvoorbeeld als er een zomerkamp/kindervakantieweek wordt georganiseerd. Dan kan een onderdeel hiervan een schaatstraining zijn. Op die manier kan je op een eenvoudige manier onder de aandacht komen van de gewenste doelgroep.
  6. Tijdens de zomermaanden worden er hoogstwaarschijnlijk lokaal diverse open sporttoernooien georganiseerd. Neem als vereniging deel aan dergelijke sportieve aangelegenheden. Op deze manier laat je niet alleen zien dat jullie sportief zijn, maar ook een gezellige vereniging zijn.
  7. Richt je op een andere doelgroep met de inzet van jullie sportinhoudelijke kennis. Bijvoorbeeld: Zo vlak voor de zomer wil iedereen fit zijn. Door het geven van een bootcamp cursus (bijv. 10 lessen) kunnen leden, maar vooral niet-leden zich klaar stomen voor de zomer. De laagdrempeligheid van de vereniging, gecombineerd met de kennis over sport en training kan een goede formule zijn waar jullie als vereniging op kunnen inspelen. Op die manier kom je in contact met potentiele nieuwe leden en levert het extra inkomsten op.

Goede voorbeelden

Op zoek naar leuke ideeën van andere verenigingen? Bij Schaatsvereniging Lansingerland zorgt SVL Summerkids voor contact met de leden en samenwerkingen met andere clubs hebben bij Thialf uit Schijndel gezorgd voor lagere kosten en meer sporters.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?